Dienstenbond CNV

Onderhandelingen VVV beginnen...
19-04-2005

Op 19 april hebben wij een gesprek met de werkgevers om tot vernieuwing van de arbeidsvoorwaarden VVVs te komen. De onderstaande voorstellen willen wij als CNV Dienstenbond naar voren brengen. Daarna zal op 27 april en 17 mei a.s. verder onderhandeld worden. De voorstellen liggen in het verlengde van de voorstellen die wij vorig jaar wilden bespreken: toen zijn een hoop zaken echter niet aan de orde geweest omdat gekozen werd voor een ongewijzigde voorzetting van het pakket met een eenmalige uitkering. Indien u nog (andere) punten heeft voor de onderhandelingen dan horen wij dat graag van u: u kunt uw bestuurder Bernard Jan de Groot mailen op b.degroot@cnvdibo.nl of gewoon bellen 010-2651111.


1. Looptijd arbeidsvoorwaardenpakket
Wij gaan uit van een looptijd van één jaar, dus de arbeidsvoorwaarden lopen van van 1-1-2005 t/m 31-12-2005


2. Loon
Wij gaan uit van het Sociaal Akkoord dat in november tot stand is gekomen en vragen m.i.v. 1 januari 2005 een loonsverhoging van 1,25%.


3. Loondoorbetaling bij ziekte
In het Sociaal Akkoord 2004 tussen kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties is overeengekomen dat de totale ziekengelduitkering aan de medewerker over de eerste twee ziektejaren tezamen niet meer mag zijn dan 170% van het laatst genoten inkomen. Het Sociaal Akkoord biedt de mogelijkheid om in het CAO-overleg aanvullende afspraken te maken ter stimulering van reïntegratie.

CNV Dienstenbond stelt het volgende voor:

* Gedurende het eerste ziektejaar wordt conform de huidige arbeidsvoorwaarden 100% van het laatstgenoten salaris doorbetaald.
* Gedurende het tweede ziektejaar wordt 70% van het laatstgenoten salaris doorbetaald.

* De pensioenopbouw in het tweede ziektejaar wordt voortgezet op basis van 100%.

* De medewerker ontvangt een aanvulling van 30% van zijn salaris tenzij naar oordeel van het VBT (het Verzuim Begeleidings Team, bestaande uit de betreffende manager, de Bedrijfsarts en de HRM-adviseur) de medewerker niet voldoende meewerkt aan zijn reïntegratie. In een dergelijk geval ontvangt de medewerker geen of een lagere aanvulling. Onder voldoende meewerken aan reïntegratie wordt in dit verband verstaan: geheel of gedeeltelijk werken in de eigen of een andere functie, arbeidstherapie, opleiding en training die gericht is op reïntegratie.
* De medewerker die door de aard van zijn ziekte niet in staat is te reïntegreren en van wie naar oordeel van het VBT onomstreden vaststaat dat hij geen enkele vorm van arbeid kan verrichten, ontvangt een aanvulling van 30% van zijn salaris.
* Met de medewerker die het tweede ziektejaar dreigt in te gaan wordt door de betreffende manager en HRM-adviseur tijdig een gesprek gevoerd waarin aandacht wordt besteed aan de inkomensconsequenties. De medewerker krijgt hiervan een schriftelijke bevestiging.


4 Levensloop
M.i.v. 1 januari 2006 wordt de wettelijke levensloopregeling van kracht. Wij stellen voor in dat kader een aantrekkelijk collectief arrangement aan te bieden.

1. Basisverzekering Ziektekosten

De overheid is voornemens om per 1 januari 2006 een nieuw stelsel van ziektekosten-verzekeringen te introduceren. Op dit moment zijn er echter nog veel details niet bekend. Daarom wensen we af te spreken dat partijen in het najaar van 2005 onderzoeken welke afspraken nodig zijn om er voor te zorgen dat de nieuwe regeling in ieder geval niet leidt tot een verslechtering voor medewerkers ten opzichte van de huidige regelingen.

6. Arbeidsongeschiktheid (WAO).
Door de plannen van de regering verandert er in de nabije toekomst veel ten aanzien van de WAO. Niet alleen voor wat de keurings-/toelatingseisen betreft, maar ook ten aanzien van de inkomensconsequenties.
Daarom willen we graag afspraken met u maken over vormen van ontslagbescherming (gedeeltelijk arbeidsongeschikten) en eventuele verzekeringsarrangementen.

7. Betaling vakbondscontributie.
Wij stellen voor om medewerkers de mogelijkheid te bieden om op fiscaal vriendelijke wijze via de werkgever de vakbondscontributie te kunnen voldoen (ook hierbij kan gedacht worden aan een koppeling met de "CAO à la carte").

8. Kinderopvang regeling.
Graag willen we de bestaande afspraken in de
arbeidsvoorwaardenregeling aanpassen aan de nieuwe wetgeving. Uitgangspunt hierbij moet voor wat ons betreft zijn dat er ook binnen VVV Nederland recht wordt gedaan aan de intenties van de nieuwe wetgeving. Concreet stellen we dan ook voor dat de werkgever 1/6 deel van de kosten voor haar rekening neemt. Mocht er geen sprake zijn van een partner of indien de werkgever van de partner geen bijdrage levert, dan zal VVV 1/3 van de kosten betalen. Het heeft onze voorkeur dat er ten aanzien van de uitvoering van deze regeling geen budgettaire beperkingen worden gesteld.

1. Werkgeversbijdrage

De VVV organisaties in Nederland hebben o.a. bij de vorige onderhandelingen aangegeven te streven naar een verdere professionalisering van de arbeidsvoorwaardenregeling. De CNV Dienstenbond ondersteunt dit streven vanzelfsprekend van harte. Wij stellen in dit kader een werkgeversbijdrage voor zoals bij andere CAOs gebruikelijk is.