Vlaams Parlement

20 apr 2005

Digitale indiening van parlementaire initiatieven in het Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement zet weer twee belangrijke stappen vooruit in de digitalisering van zijn werking, met de introductie van de elektronische identiteitskaart en het creëren van HotSpots. Op 27 april worden deze nieuwe mogelijkheden officieel in gebruik genomen. Op die dag wordt, voor de eerste keer in de geschiedenis, een voorstel van bijzonder decreet elektronisch ondertekend en ingediend.

Beleidsoptie

Een en ander is het gevolg van de opties in het beleidsplan "Een slagvaardig Vlaams Parlement 2004-2009" van Norbert De Batselier, voorzitter van het Vlaams Parlement. De verdere ontwikkeling van efficiënte informatiestromen is daarin een van de basisprincipes van het informatiebeleid. Het Vlaams Parlement heeft bovendien een jarenlange traditie waarbij nieuwe technologieën pragmatisch worden ingezet om de efficiëntie te verhogen.

EIK en digitale handtekening

Door de elektronische identiteitskaart (EIK) in te voeren kan het Vlaams Parlement verdere stappen zetten in de digitalisering van zijn informatiestromen. Voortaan worden documenten ondertekend met de elektronische handtekening van de EIK, aanvaard en behandeld als hun papieren tegenhangers. Nagenoeg alle Vlaams volksvertegenwoordigers toonden zich bereid om mee in te stappen in het project, dat ook de erkenning van de FOD Binnenlandse Zaken kreeg.

Ook voor de communicatie met de Vlaamse Regering geldt voortaan de elektronische handtekening op basis van de EIK als geldige ondertekening. Daarvoor is er tussen het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering een specifiek protocol afgesloten.

Politieke en digitale HotSpot

Eind februari is de opdracht om het Vlaams Parlement om te vormen tot een digitale HotSpot gegund aan Belgacom. Alle vergaderzalen, waaronder de Koepelzaal, de Schelp en verschillende andere ruimtes, zoals het bezoekerscentrum De Loketten en het restaurant De Daktuin, zullen worden uitgerust als ADSL HotSpot. Door de installatie van zo een draadloos netwerk hebben de parlementsleden onbeperkt toegang tot het internet. Tegen betaling van een kleine vergoeding is de draadloze internetverbinding ook toegankelijk voor de pers en het publiek. De volledige exploitatie is in handen van Belgacom.

Informatie voor de pers:
De pers is van harte welkom op de officiële start van deze initiatieven op 27 april om 12 uur in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement, en wordt uitgenodigd de digitale ondertekening en indiening van een voorstel van bijzonder decreet bij te wonen. Meer informatie: ir. Bart Martens, wnd. directeur informatica (bart.martens@vlaamsparlement.be)