Time : 10:15:25 AM
Date : Friday, April 22, 2005
Sender Name: centre public d'action sociale de Bruxelles

PERSLUNCH : "In de armoede zijn we niet allemaal gelijk, laten we samen werken aan de dynamiek van het sociale Europa"

UITNODIGING VOOR EEN PERSLUNCH

Lancering van de campagne:

"In de armoede zijn we niet allemaal gelijk, laten we samen werken aan de dynamiek van het sociale Europa"

Yvan MAYEUR, Voorzitter van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van de Stad Brussel, PS-gedeputeerde in de Kamer van Volksvertegenwoordigers van België, roept de Europese parlementsleden van de andere lidstaten op om na te denken over een oplossing die het mogelijk moet maken de doelstelling te verwezenlijken die de staats- en regeringsleiders in Lissabon hebben aangekondigd: "een beslissende stimulans geven aan de uitroeiing van de armoede tegen 2010".

Yvan Mayeur: "We zijn vandaag halfweg de doelstelling voor 2010 en er is weinig reden voor optimisme: bijna 70 miljoen personen leven onder de armoedegrens en vele van hen zijn arme werknemers.

Dit is een realiteit die we niet uit de weg mogen gaan, want ze kan situaties van mededinging op de spits drijven en spanningen creëren die we moeten vermijden. Vandaag lijkt het meer dan ooit van het grootste belang synergieën tot stand te brengen tussen de politieke - nationale of Europese - beleidsmakers om de zichtbare en voorzienbare problemen te bestuderen alvorens we terechtkomen in situaties van sociale crisis.

We moeten ons vragen stellen over de gevolgen van het inkrimpen van bestaande sociale stelsels en, waar die stelsels zo goed als onbestaande zijn, over hun gebrek aan ontwikkeling.

Er bestaan vandaag grote verschillen tussen de Europeanen, zowel op het vlak van levens- en arbeidsvoorwaarden als wat betreft sociale wetgevingen en nationale praktijken. Terwijl de armoedegrens in België is vastgesteld op 774 euro, ligt hij in Litouwen op niet meer dan 98 euro per maand."

Verschillende Europese parlementsleden hebben al positief gereageerd op deze oproep, onder wie:

Ilda FIGUEIREDO, Ondervoorzitster van de Commissie voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement (GUE,Portugal);
Proinsias DE ROSSA (PSE, Ierland);
Harald ETTL (PSE, Oostenrijk);
Richard FALBR (PSE, Tsjechische Republiek);
Gabriele ZIMMER (GUE, Duitsland);
Magda KOSANE KOVACS (PSE, Hongarije);

alsook Anne VAN LANCKER, (SPA).

De eerste ontmoeting en de persconferentie met de Europese parlementsleden vindt plaats op 27 april 2005 om 12.30 uur bij het OCMW van Brussel, Hoogstraat 298a (vergaderzaal op de 3de verdieping).

Om de gedachtewisseling te bevorderen en een zo groot mogelijk aantal mensen ertoe aan te zetten deel te nemen aan een groots collectief reflectieproces zal het OCMW van Brussel vanaf deze datum affiches, brochures en een uitgebreid dossier op grote schaal verspreiden over de systemen van gezondheidszorg, werkloosheidsuitkeringen en sociale bijstand in de 25 lidstaten van de Europese Unie.

Alle aanvullende inlichtingen:
Cel Public Relations / Cel Europa
Rita Glineur - Communicatie Verantwoordelijk
Tel.: 02/543.60.22.