Algemene Onderwijsbond

Uitnodiging / aankondiging / persbericht

Gesprekken met gemeente stukgelopen, ID-ers aan hun lot overgelaten

Staking en demonstratie R'damse ID-ers

Utrecht, 22.04.2005 Woensdag 27 april leggen ID-ers (mensen met een instroom- doorstroombaan, voorheen Melkertbaan) hun werk neer. In een demonstratieve optocht lopen zij naar de Coolsingel, waar zij om 12.00 uur aan wethouder Van Sluis een verklaring van ongenoegen zullen overhandigen.

Maandenlang onderhandelden de Algemene Onderwijsbond (AOb) en andere bonden met de gemeente Rotterdam, over de manier waarop de gemeente wil bezuinigen op de ID-banen. Vorige week liepen deze onderhandelingen stuk, omdat het eindbod van de gemeente onnodig veel leed zou betekenen voor de betrokken ID-ers. Ruim 1000 van de 6000 Rotterdamse ID-ers waren vorige week aanwezig bij de zgn. achterbanraadpleging van de bonden. Zij wezen het eindbod van de gemeente bijna unaniem van de hand, waarna besloten werd het werk op woensdag 27 april neer te leggen. Marlieze Warnaar, onderhandelaar van de Algemene Onderwijsbond: "We hebben de gemeenteraad gevraagd kleur te bekennen. Dat hebben ze geweigerd. Ze proberen de ID-ers geluidloos af te voeren, desnoods terug in de bijstand. Als protest zullen we, gekleed in het zwart en met een heleboel kabaal, woensdag laten zien dat we willen vechten voor behoud van werk."

De gemeente wil de helft van de 6000 ID-banen wegbezuinigen, en hen helpen bij het vinden van een andere baan. De bonden vinden dit hulpaanbod onvoldoende. Zij willen de garantie dat niemand uitvloeit, voordat hij of zij een nadere baan heeft. Marlieze Warnaar, AOb: "Een ID-er ontslaan en hem of haar vervolgens een uitkering moeten betalen, is nauwelijks een bezuiniging. Het is zelfs pure kapitaalvernietiging. Alle investeringen van de ID-er en de gemeente, in opleiding en werkervaring, worden hiermee weggegooid. Dat is nooit de bedoeling geweest van het ID-project." De AOb wil dat de gemeente, voor de ID-ers die geen andere baan kunnen vinden, een werk- en inkomensgarantie biedt tot 1 januari 2010. Bovendien moeten ID-ers hun opleiding kunnen afmaken.

Naast het feit dat het (dreigende) ontslag voor de ID-ers zelf vreselijk is, is het ook een probleem voor de werkgevers van de ID-ers. Deze mensen verzetten doorgaans zinvol werk, wat zal blijven liggen als de ID-er ontslagen wordt. Marlieze Warnaar, AOb: "Conciërges en klassenassistenten maakten het voor het onderwijzend personeel mogelijk om meer tijd aan de leerlingen te besteden. Het onderwijs werd hiervan kwalitatief beter en de werksituatie plezieriger. Het werk dat nu door de ID-er gedaan wordt, wordt straks niet door de kaboutertjes gedaan, dus moeten de docenten het zelf doen. En dus zijn uiteindelijk de leerlingen de dupe van deze bezuinigingen. Er zit een groot gat tussen wat de maatschappij eist van een school en de mogelijkheden die de school krijgt om daaraan te voldoen."

Van de 10.000 ID-ers in het onderwijs (landelijk) zullen er 5.000 ontslagen worden. Scholen worden hiervoor niet gecompenseerd.

Nadere informatie: Marc Mathies, (pers)voorlichter AOb, 030 2989 210 / 06 53 41 01 59
-----------------------

---- --