Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 165

datum: 24 mei 2005

Amersfoort tekent bestuurlijk akkoord met provincie Utrecht

Gezamenlijke aanpak jeugdbeleid en jeugdzorg

Geen enkel kind meer dat tussen wal en schip valt als het hulp nodig heeft. Voorkomen dat een klein probleem groter wordt, door er eerder bij te zijn. Daar gaat het om in het programma Samenhang op Scherp. Op 2 juni tekent wethouder Welzijn, Zorg en Sociaal-Cultureel Werk, Mirjam van 't Veld daarover een bestuurlijk akkoord met de provincie Utrecht. Op basis van dit akkoord kan Amersfoort aanspraak maken op 310.000 euro subsidie voor 2005 en 2006 om daadkrachtig te starten.

Wet op de jeugdzorg
Vanaf 1 januari 2005 is de Wet op de jeugdzorg ingegaan. Hierin wordt het recht op jeugdzorg voor jeugdigen met opgroeiproblemen geregeld. De rol en taakverdeling tussen provincie en gemeente is op een aantal punten gewijzigd. De gemeente voert de regie in het lokale jeugdbeleid, dat gericht is op opvoedings- en gezinsondersteuning. De provincie is verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Jeugdzorg wordt ingeschakeld wanneer lokale opvoedings- en gezinsondersteuning ontoereikend blijkt om problemen op te lossen.

Meerjarig, resultaatgericht bestuurlijk akkoord
Gemeente en provincie zetten samen hun schouders onder een 'deltaplan': het realiseren van een sluitende keten van gemeentelijk jeugdbeleid en provinciale jeugdzorg. Daarover zijn ze al langer met elkaar in gesprek. In dit bestuurlijk akkoord worden concrete afspraken gemaakt over de verbeterpunten in die keten.

Het gaat dan om afspraken over:
. Betere informatie over het beschikbare hulpaanbod aan jeugdigen en hun ouders. . Beter en sneller signaleren van kinderen of jongeren met een probleem. . Het beoordelen van de hulpvraag van een jongere op lokaal niveau. . De begeleiding van jongeren naar lichtere lokale hulpverlening of via Bureau Jeugdzorg naar de Jeugdhulpverlening. . Het aanbod van pedagogisch ondersteuning, dicht bij huis in de gemeente of bij scholen.

Met het stimuleringsprogramma de Samenhang op Scherp (SOS) ondersteunt de provincie Utrecht in 2005 en 2006 de gemeenten met een financiële injectie van 4,3 miljoen euro bij de realisatie van de vele afspraken uit het bestuurlijke akkoord.

Informatie: Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 033 469 42 82, e-mail b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl.

Ondertekening van het bestuurlijk akkoord door Wethouder Van 't Veld vindt plaats op 2 juni 2005, van 16.15 tot 18.15 uur in Slot Zeist

---- --