Ingezonden persbericht


Landelijke actie voor onderwijskwaliteit!

VU steunt studenten!

Studenten worden massaal opgeroepen om woensdag 27 april naar Den Haag te komen om te laten zien dat zij geen verslechtering van de onderwijskwaliteit willen. Deze dreigt er wel te komen, als de leerrechtenplannen van staatsecretaris Rutte doorgang vinden. De Vrije Universiteit (Amsterdam) steunt de studenten in hun actie voor het behoud van onderwijskwaliteit door het beschikbaar stellen van bussen naar Den Haag.

De leerrechtenplannen van Rutte worden op 27 april in de Tweede Kamer besproken. In het kort houden de plannen het volgende in: invoer van een studierantsoen. De student, die meer dan anderhalf jaar uitloopt, gaat het instellingscollegegeld betalen. Het maximale instellingscollegegeld is drie keer het normale collegegeld, dus ¤ 4500,-. De kans is groot dat onderwijsinstellingen dit bedrag aan studenten gaan vragen, omdat ze altijd een structureel tekort aan geld hebben. Een studierantsoen zal er voor zorgen dat studenten minder academische verbreding en verdieping zoeken. Studenten zijn bang om studievertraging op te lopen en dan een hoog collegegeld te moeten betalen. Dit stimuleert niet de kwaliteit van het hoger onderwijs, maar verschraalt het juist.

Eén van de beste manieren om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden is een sterke medezeggenschap van studenten op de onderwijsinstelling. De student is de ervaringsdeskundige. Sinds de invoering van de MUB (Wet Modernisering Universitaire Bestuursstructuren) in 1997 is de medezeggenschap er flink op achteruitgegaan. De student mag wel meepraten, maar heeft steeds minder te vertellen gekregen. Als Rutte echt iets wil doen aan de kwaliteit van het hoger onderwijs, geeft hij de medezeggenschap heel duidelijke en sterke bevoegdheden.

Woensdag 27 april zal er om 13.00 uur in Den Haag gedemonstreerd worden tegen de leerrechtenplannen van Rutte. Deze actie is georganiseerd door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). De SRVU Studentenvakbond ondersteunt deze actie voor onderwijskwaliteit en roept dan ook de (Amsterdamse) student op om de 27ste mee te gaan naar Den Haag. Vanaf de Vrije Universiteit vertrekken om 11.30 uur gratis bussen naar Den Haag. Wie mee wilt rijden, wordt verzocht zich aan te melden bij de SRVU Studentenvakbond, 020-5899422 of bestuur@srvu.org.