Ingezonden persbericht


UITNODIGING

Geachte mijnheer, mevrouw,

Directie, medewerkers en het bestuur van Het Nederlands Stripmuseum Groningen nodigen U van harte uit op

woensdag 27 april om 12.00 uur

aanwezig te zijn bij de officiële opening van de nieuwste tentoonstelling: 60 jaar Suske en Wiske!

De stripfiguren Suske & Wiske zijn gecreëerd door Willy Vandersteen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De strip werd oorspronkelijk gepubliceerd in de krant De Nieuwe Standaard in België. In eerste instantie nog onder de naam Rikki en Wiske maar in het tweede verhaal werd Rikki vervangen door Suske. Al snel werden Tante Sidonia, Lambiek en Jerom geïntroduceerd. Inmiddels is de strip uitgegroeid tot één van de populairste strips in de Benelux. De tentoonstelling leidt bezoekers per decennium door de zestigjarige historie van de stripfiguren. Men vormt zich een goed beeld van de veranderingen in de maatschappij en de gevolgen hiervan in de verhalen van Suske en Wiske.

De tentoonstelling bevat veel uniek werk maar ook aantrekkelijke onderdelen voor kinderen. Zo kunnen zij hun krachten meten met Jerom, net zo kaal worden als Lambiek of hun lengte meten met Tante Sidonia. De tentoonstelling wordt mede geproduceerd door de Fameuze Fanclub van de twee striphelden en is t/m 1 november 2005 te zien.

Programma:

12.00 uur: ontvangst met koffie/thee en broodjes.
12.30 uur: start finale van de Ultieme Suske en Wiske fan, drie finalisten strijden in twee leeftijdscategorieën (t/m 12 jaar en ouder dan 12 jaar) om deze titel. 13.00 uur: de twee Ultieme Suske en Wiske fans openen samen met Paul Vink van de Fameuze Fanclub de tentoonstelling.

Wilt u ons uiterlijk dinsdag 26 april (voor 16.00 uur) per e-mail: g.lukken@libema.nl laten weten of u aanwezig zal zijn. Voor eventuele vragen kunt u ook bellen met Goof Lukken, PR-manager Libéma via tel.:(0031)-(0)73-5282200.

Met vriendelijke groet,

Albert Kraai,

Manager Het Nederlands Stripmuseum Groningen

Het Nederlands Stripmuseum Groningen is onderdeel van Libéma.

Persbericht d.d 25 april 2005
Ultieme Suske en Wiske fans openen tentoonstelling 60 jaar Suke en wiske
Suske en Wiske fans strijden in de Fameuze Finale in Het Nederlands Stripmuseum Groningen

Op woensdag 27 april is de opening van de tentoonstelling 60 jaar Suske en Wiske in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de Fameuze Fanclub. Dit is de vereniging van fans van de twee striphelden. De twee meest ultieme fans van deze strip openen samen met Paul Vink van de Fameuze Fanclub de tentoonstelling. Eén ultieme fan t/m 12 jaar oud en één fan die ouder is dan 12 jaar. Per categorie zullen drie finalisten op 27 april de strijd met elkaar aangaan. De afgelopen weken hebben ontzettend veel fans deelgenomen aan de voorrondes om in de finale te komen. Vele fans hebben alle vragen uit de voorrondes goed beantwoord. Maar de uiteindelijke finalisten zijn niet alleen op kennis getest. Ook motivatie is van belang om de eervolle titel 'De Ultieme Suske en wiske fan' te verkrijgen. In de finale begint de strijd pas echt. De fans moeten wel heel veel weten van Suske en Wiske om de vragen in de finale goed te kunnen beantwoorden. De echte experts hebben een aantal vragen voor de echte kenners.

60 jaar Suske en Wiske
De stripfiguren Suske en Wiske zijn gecreëerd door Willy Vandersteen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De strip werd oorspronkelijk gepubliceerd in de krant De Nieuwe Standaard in België. In eerste instantie nog onder de naam Rikki en Wiske maar in het tweede verhaal werd Rikki vervangen door Suske. Al snel werden Tante Sidonia, Lambiek en Jerom geïntroduceerd. Inmiddels is de strip uitgegroeid tot één van de populairste strips in de Benelux.

Leuk voor kinderen
De tentoonstelling leidt de bezoeker per decennium door de zestigjarige historie van de stripfiguren. Men vormt zich een goed beeld van de veranderingen in de maatschappij en de gevolgen hiervan in de verhalen van Suske en Wiske. De tentoonstelling bevat veel uniek werk maar ook aantrekkelijke onderdelen voor kinderen. Zo kunnen zij hun krachten meten met Jerom, net zo kaal worden als Lambiek of hun lengte meten met Tante Sidonia. De tentoonstelling is vanaf 27 april t/m 1 november 2005 te zien en te beleven.

Workshops striptekenen
Van 30 april t/m zondag 22 mei vinden er dagelijks workshops striptekenen plaats in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Kinderen leren hierbij een eigen stripheld te ontwikkelen. Mogelijk verzinnen zij wel de nieuwe Suske of Wiske? De workshops vinden dagelijks plaats om 13.30 uur. Inschrijving voor de workshop kan telefonisch (via tel. 050-3178470) of aan de balie van het museum. Bij grotere belangstelling zullen er extra workshops plaatsvinden.

Nederlandse striphelden
In het Stripmuseum kan de bezoeker ook nog kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die echt tot leven komt. Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en 'echte' kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de liefhebbers zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen. Naast de vaste collectie is ook een wisseltentoonstelling van Hanco Kolk te zien. Hij is onder andere bekend van de stripfiguur Gilles de Geus en de strip SINGLE uit het Parool en het Algemeen Dagblad.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (