Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 118 JAB
Datum: 26 april 2005

Recreatieonderzoek rondom meer 'De Leijen'

Tussen 27 april en 16 oktober 2005 wordt er op en rond het meer De Leijen tussen Rottevalle en Eastermar een recreatieonderzoek verricht. Het aantal oeverrecreanten, vaarrecreanten en verblijfsrecreanten in de nabijgelegen dorpen (Eastermar, Rottevalle en De Tike) wordt hierbij geteld. De provincie Fryslân is opdrachtgever van de tellingen. De provincie wil, in het kader van het Friese Merenproject en het Europese project Nolimp, de recreatiedruk rond De Leijen in kaart brengen.

Rondom en in het water van De Leijen vinden de komende jaren verschillende activiteiten en onderzoeken plaats. De waterkwaliteit wordt bijvoorbeeld verbeterd. Dit is nodig omdat de ecologische toestand vrij slecht is. Ook wordt de bevaarbaarheid van het meer verbeterd door baggeren en worden de recreatieve mogelijkheden vergroot door de aanleg van eilanden. Het doel van dit recreatieonderzoek is om de druk op het gebied in kaart te brengen, om aan de hand daarvan te bepalen of de recreatie op bepaalde plaatsen gereguleerd moet worden.

Europese samenwerking
Nolimp is een project waarin regio's uit zes Noordzeelanden samenwerken aan de verbetering van de waterkwaliteit. Provincie Fryslân heeft de leiding van over dit project. Nolimp staat voor "NOrth Sea Regional and Local IMPlementation" (lokale invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water). In elke regio worden pilotprojecten uitgevoerd waarbij innovatieve technieken worden uitgetest. Het uitwisselen van kennis tussen de deelnemende landen speelt een belangrijke rol binnen het project. Een ander belangrijk onderdeel is een studie naar de kosten en effecten van waterkwaliteitsmaatregelen in de verschillende landen. Dit sluit aan bij de verplichting in de Kaderrichtlijn Water om kosteneffectieve oplossingen te zoeken. In Fryslân werken provincie en Wetterskip Fryslân samen met onder andere Staatsbosbeheer, NLTO, en de gemeenten Smallingerland en Tytsjerksteradiel in De Leijen. Tot 2006 wordt ruim 1 miljoen euro gestoken in deze verschillende innovatieve maatregelen.


---- --