D66

De commissie Vrijheden van het Europees Parlement heeft zich vandaag tegen anti-homouitspraken van religieuze en politieke leiders gekeerd. Lid van het Europees Parlement Sophie in ´t Veld: "Dit is een helder signaal in de richting van religieuze en politieke leiders. Europese waarden beperken zich niet tot Brussel, maar moeten door iedereen in praktijk gebracht worden." Een amendement ingediend door In ´t Veld waarin zij haar zorgen uitspreekt over homofobie en groeiende publieke acceptatie van 'hate speech', ook door gezagsdragers, kreeg de steun van de meerderheid van de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken.

De EP-commissie uitte bovendien haar verontrusting over de toename van het geweld tegen homoseksuelen, pesterijen op school en op het werk en discriminatie in de gezondheidszorg. Het aangenomen amendement roept de Europese Commissie bovendien op om nu eindelijk met voorstellen te komen voor de erkenning van gehuwde homoparen.

De D66 europarlementariër riep verder de lidstaten en kandidaat lidstaten op om volledige godsdienst vrijheid en gelijke rechten voor alle godsdiensten te garanderen, maar bepaalde uitdrukkelijk dat godsdienstvrijheid discriminatie in het onderwijs niet rechtvaardigt.

Sophie in ´t Veld: " Ik ben erg tevreden met de uitkomst van de stemming en ga ervan uit dat het Europees Parlement deze standpunten in de plenaire sessie in mei bekrachtigt."

26-4-2005 00:00