Gemeente Ede

Nummer 89 / Ede, 26 april 2005

Bijna 3 ton beschikbaar in komende jaren
Budget voor projecten binnen integraal wijkbeheer

De gemeente Ede heeft in de periode tot en met 2007 EUR 289.613 beschikbaaar voor projecten in het integraal wijkbeheer die voldoen aan de randvoorwaarden voor gelden binnen Duurzame Ontwikkeling Ede (zgn DOE-gelden). Burgemeester en wethouders hebben in hun vergadering op 26 april de budgetverdeling per wijk aangepast en een lijst van al bekende projecten vastgesteld die voortkomen uit bewonersinitatieven.

De projectenlijst bevat enkele tientallen initiatieven in de buitendorpen en in de wijken in Ede. Deze kosten volgens een voorlopige raming ruim 100.000 Euro. Of alle projecten gerealiseerd kunnen worden, is nog niet zeker. De komende jaren kunnen er nog diverse nieuwe kleinschalige projecten bijkomen. Het doel van de projecten is de leefbaarheid in de buurt te vergroten. De wijkbeheerders vervullen hierbij een belangrijke rol. Zij signaleren en kunnen initiatieven stimuleren, waarbij betrokkenheid en deelname door de wijk zelf een voorwaarde is. Deze inbreng, ook wel bewonersparticipatie genoemd, is uiterst belangrijk voor het honoreren van initiatieven en projecten. In de prioriteitwijken zullen het met name de wijkplatforms zijn die projecten initiëren en aandragen. Wethouder W.J. Dekker van wijkbeheer verwacht dat de bewoners actief aan deze vebetering van hun woon- en leefomgeving willen meedoen. De afgelopen jaren al hebben bewoners tientallen ideeën en voorstellen bij de gemeente ingediend om hun buurt te verbeteren. Dat heeft prachtige resultaten opgeleverd: speelplekken, kunstwerk, groenvoorziening, tieneractiviteiten, multicultureledagen, wijkkrantje, skatebaan, schoonmaakacties, enzovoorts. Eigenlijk te veel om op te noemen. Het kenmerk van alle projecten is dat het een idee van de bewoners moet zijn en ze er met de buurt over willen praten hoe dit te realiseren. De wethouder adviseert eenieder die ook een leuk idee heeft voor de buurt maar niet precies weet hoe dit aan te pakken, contact op te nemen met de wijkbeheerder. Deze medewerker van de gemeente kan verder helpen bij het concreet maken van het idee, bijvoorbeeld door een tekening te laten maken of door eventueel een buurtbijeenkomst te organiseren.
Als men niet precies weet hoe en waar de wijkbeheerder te bereiken, kan men het algemene nummer van het Meldpunt Beheer bellen: (0318) 68 06 60.

---