Politie Gelderland-Zuid

Politie rolt hennepkwekerijen op

De Waarden 27-04-2005 - (05)

De politie in district De Waarden rolde gisteren een aantal hennepkwekerijen op. Dit gebeurde in de gemeenten Maasdriel, Geldermalsen, Neder-Betuwe en Zaltbommel. In samenwerking met onder ander de gemeenten, de plaatselijke brandweer en energieleverancier Nuon zijn invallen gedaan in verschillende panden in de gemeenten. De gecombineerde actie is gericht op het ontmoedigen van illegale hennepkweek. Vorig jaar, 2 en 3 oktober, startte in het district De Waarden de eerste grootscheepse hennepactie. Naar aanleiding van de toen gehouden actie is een protocol opgesteld voor de verdere aanpak. Deze acties is de tweede in 2005. De eerste vond op 1 maart plaats.

Resultaten
In de gemeente Geldermalsen zijn in een pand twee hennepkwekerijen aangetroffen. In totaal zijn 550 hennepplanten in beslaggenomen. Er is een verdachte aangehouden. In de gemeente Maasdriel zijn op twee plaatsen hennepkwekerijen aangetroffen. In een pand stonden 5600 planten. Hierbij is een verdachte aangehouden. In een ander pand trof de politie 450 planten aan. Ook hier is een verdachte aangehouden. In de gemeente Zaltbommel zijn twee hennepkwekerijen aangetroffen. In een pand stonden 70 planten. Hierbij is een verdachte aangehouden. In een ander pand stonden 100 planten. Ook hier werd een verdachte aangehouden. In totaal zijn er dus 6770 hennepplanten in beslaggenomen en zijn vijf personen aangehouden. De apparatuur die in de kwekerijen is aangetroffen is eveneens in beslaggenomen en vernietigd. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Protocol
De afgelopen tijd is door verschillende gemeenten in district de Waarden, justitie, woningbouwverenigingen, stroomleveranciers, de politie en brandweer een grote toename van het aantal illegale hennepkwekerijen geconstateerd. Naast het feit dat de exploitatie van hennepkwekerijen strafbaar is, veroorzaakt dit eveneens de nodige overlast en brandgevaar. Daarnaast wordt het woon- en leefklimaat van de omgeving en het veiligheidsgevoel van omwonenden aangetast.Door deze partijen is vanuit de gedeelde verantwoordelijkheid en de wens om deze maatschappelijke ontwikkeling te keren, een protocol opgesteld.

De politie richt zich op de opsporing en strafrechterlijke aanpak, het openbaar ministerie richt zich op de vervolging. De gemeenten geven uitvoering aan de bestuurlijke handhaving en dwang. De Nuon sluit stroomlevering af en de woningstichting bekijkt mogelijkheden tot uitzetting. De gezamenlijke partijen verwachten door deze manier van werken toe te passen, de ongewenste ontwikkeling met betrekking tot hennepkwekerijen tegen te gaan. Bij signalen zal daardoor sneller en efficiënter kunnen worden opgetreden. De politie houdt dit jaar nog een aantal hennepacties.