Provincie Limburg

1,7 miljoen extra EU-subsidie voor 6 Limburgse plattelandsprojecten Limburg koploper in benutting plattelandssubsidies

De Provincie heeft succesvol bijna 1,7 miljoen extra EU-geld voor het Limburgse platteland binnengehaald. Het Comité van Toezicht van het Europese Plattelands¬ontwikkelings¬programma (POP), heeft met deze extra EU-bijdragen voor Limburg zes extra projecten mogelijk gemaakt. Deze toekenning komt bovenop de 2,9 miljoen aan POP-bijdragen die medio maart al zijn bekendgemaakt. Gedeputeerde Staten zijn erin geslaagd om extra projecten te laten honoreren. Dat was ook de opzet. Door onze inzet haalt Limburg nu van alle POP-provincies de meeste EU-gelden binnen, zon 20% van het totaalbudget voor Nederland, aldus gedeputeerde Ger Driessen (Ruimte voor Limburg).

Over de periode 2000 - 2006 is 11 miljoen aan Europese POP-subsidie en 6,5 miljoen provinciale subsidie ingezet voor 105 projecten op het Limburgse platteland. In totaal is hierdoor bijna 27 miljoen aan investeringen gegenereerd op het Limburgse platteland. Voorwaarde voor definitieve subsidiëring is wel ook de extra projecten - via het ministerie van LNV - ook definitief Europese goed¬keuring krijgen. Twee van de extra projecten zorgen voor een beter waterbeheer in de landbouw en vier projecten verbeteren landschap, natuur en milieubehoud.

Noord- en Midden-Limburg
Voor Noord- en Midden-Limburg is er één extra project gehonoreerd: Optimaal Waterbeheer Buitengebied / natuurbufferzones. Het Waterschap Peel & Maasvallei beoogt hiermee een betere conservering van de grondwaterstand door 84 stuwen in waterlopen die belangrijk zijn voor de aan- en afvoer van water voor natuurgebieden. Deze locaties bevinden zich te Meerlo-Wanssum, Kessel, Haelen, Thorn, Heel en Nederweert.
Subsidies: van de Provincie maximaal 31.250,- en maximaal vanuit EU/POP: 62.500,-

Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg kunnen vijf projecten een EU-POP-bijdrage verwachten:
* De Landinrichtingscommissie Centraal Plateau kan 23 regenwaterbuffers realiseren in het agrarisch gebied van de gemeenten Beek, Schinnen, Nuth, Voerendaal, Meerssen en Valkenburg. De buffers voorkomen erosie van vruchtbare landbouwgronden en wateroverlast.
Subsidie: maximaal vanuit EU/POP: 900.000,-.
* Ook het Waterschap Roer & Overmaas legt twee retentiebekkens aan bij de Oude Veiling te Partij en bij Nijswiller. Het waterbergend vermogen neemt hierdoor toe en voor de benedenstroomse landbouw is er minder wateroverlast.
Subsidie: maximaal vanuit EU/POP: 174.500,-.
* Renaturering Geleenbeekdal Heerlen: in samenwerking met het Waterschap Roer & Overmaas kan de gemeente Heerlen de ecologische, hydrologische en landschappelijke waarden van de Geleenbeek met een aantal extra ingrepen nog verder verbeteren. Subsidie: maximaal vanuit EU/POP: 130.360,-.
* Imstenraderbos Heerlen: de gemeente Heerlen kan voor de eerste fase 4,7 ha bos aanleggen met onder meer 2 km wandelpad en 1,5 km fietspad.
Subsidies: Provincie: zonodig maximaal 206.000,- en maximaal vanuit EU/POP: 118.220,-.

* Boslocatie Hof van Limburg : in het Landschapspark De Graven te Sittard/Geleen wil de vereniging Natuurmonumenten 13,4 ha bos en 7,5 ha grazige vegetatie realiseren.
Subsidies: Provincie: zonodig maximaal 206.710,- en maximaal vanuit EU/POP: 232.560,-.

27-4-2005 09:56