Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 26 april 2005                                |


1. Statenvragen salaris Essent
De salarissen bij Essent zijn ongepast voor een onderneming die in publieke handen is. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders stelt op grond van de Wet Wijziging Structuurregime het bezoldigingsbeleid vast. De uitkomst van de vergadering van aandeelhouders van Essent is dat op een later tijdstip een besluit genomen wordt over het toekomstig bezoldigingsbeleid. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevouw van Gent en de heer Hellegers (PvdA).

2. Actieprogramma Innovatie
De uitvoering van het Actieprogramma Innovatie is een stap dichterbij gekomen. Het programma heeft tot doel de ontwikkeling van Brabant tot een innovatieve topregio te bevorderen. Na een ronde van overleg en advies zenden Gedeputeerde Staten het Actieprogramma Innovatie naar Provinciale Staten. Het uitvoeren van het programma vraagt een investering van E18 miljoen. Aandachtspunt is de samenhang van innovatie met niet alleen de economische maar ook de sociaal-culturele en ecologische vernieuwing. Er is gekozen voor een beperkt aantal accenten, het clusteren van kennis en industrie en het ontwikkelen van top-technologische voorzieningen, het ondersteunen van technostarters en ten slotte flankerend beleid op het gebied van het vestigingsklimaat, onderwijs- arbeidsmarkt waaronder het Aktieplan Kennis=Meedoen.

3. Grote Stedenbeleid Dublin
Een medewerker van de provincie Noord-Brabant neemt deel aan een studiereis op het gebied van grote- stedenbeleid naar Dublin. De reis wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

4. Verkeersveiligheid
Het Brabants Verkeersveiligheidslabel, handhaving van veilige snelheden bij wegwerkzaamheden, informatie uitwisseling over de aanleg van veilige infrastructuur tussen gemeenten, de duurzame en veilige inrichting van bedrijventerreinen maken deel uit van het Activiteitenplan Verkeersveiligheid 2005. Gedeputeerde Staten en het Dagelijks Bestuur van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven hebben het plan, waarin projecten rond de thema's educatie, voorlichting, handhaving en infrastructuur centraal staan, vastgesteld.
5. Regionaal Verkeers- en Vervoersplan Regio Eindhoven
Het regionaal verkeers- en vervoersplan van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven is goed afgestemd op het ruimtelijke ordeningsbeleid van het regionaal structuurplan. Er zijn echter ook kanttekeningen. De mogelijkheden voor het openbaar vervoer en het fietsgebruik zijn in het regionaal verkeers- en vervoersplan onderbelicht. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in een reactie op het verkeers- en vervoersplan van het SRE. Ook vindt het college de medeverantwoordelijkheid voor het stimuleren van vervoer over water, de medefinanciering van wegeninfrastructuur, inclusief provinciale wegen en de optimale benutting van aanwezige infrastructuur niet goed uit de verf komen.

6. Methode om prioriteiten te stellen bij mobiliteitsprojecten
Het kiezen van de meest effectieve maatregelen om de mobiliteit in en om de Brabantse grote steden en in een aantal regio's te verbeteren wordt eenvoudiger. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een methode om tot het stellen van prioriteiten te komen. De methode is in samenwerking met een aantal regio's ontwikkeld. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.

7. Regiobijdrage A4-Zuid
Er komt een regionale bijdrage van E27 miljoen voor de aanleg van de A4-Zuid tussen Bergen op Zoom en Dinteloord. De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en de provincie Noord-Brabant sluiten een overeenkomst over de versnelde aanleg van de A4-Zuid. De provincie zegt E20 miljoen toe, de gemeenten en de provincie Zeeland financieren de resterende 7 miljoen.

8. Bovenregionale visie wegen Eindhoven-Helmond
De bereikbaarheid van Eindhoven en Helmond kan in bovenregionaal verband worden verbeterd door een capaciteitsverruiming van de N279 (A50-Veghel en A67 Asten) in combinatie met de aanleg van een nieuwe Oost-Westverbinding tussen de A50 (Son) en de N279 (Laarbeek). Dat staat in het rapport "bovenregionale visie wegenstructuur Eindhoven-Helmond" waarmee Gedeputeerde Staten instemmen. Voor de korte termijn wil het College de maximale benutting van de bestaande infrastructuur en investeringen in fiets en openbaar vervoer (OV-Netwerk Brabantstad).

9. Budgetten gebiedsgerichte aanpak mobiliteit
In 2006 en 2007 is jaarlijks E13 miljoen beschikbaar voor de regionale gebiedsgerichte aanpak van de mobiliteit in Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten hebben een verdeelsleutel vastgesteld voor de verdeling van het budget over de regio's.

10. Subsidieplafonds bedrijfsvervoer.
In 2005 is het maximale totale budget voor subsidieverlening voor bedrijfsvervoer E308.000, in 2006 is dat budget E650.000. Dat blijkt uit het besluit van Gedeputeerde Staten om de subsidieplafonds vast te stellen. Het College informeert de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid over het toenemend aantal subsidieaanvragen.

11. Combifonds wonen-zorg-welzijn
Tot 15 september 2005 kunnen projectaanvragen op het gebied van wonen-zorg en welzijn worden ingediend. Projecten met creatieve concepten voor multifunctionele gebouwen en accomodaties op het gebied van wonen en zorg voor specifieke doelgroepen krijgen voorrang. Dat blijkt uit de nieuwe beleidsregels voor het combifonds wonen, zorg, welzijn die Gedeputeerde Staten voor 2005 hebben vastgesteld. De beleidsregel geeft de voorwaarden waaraan subsidieaanvragen moeten voldoen.

12. Integraal Budget Stedelijke Vernieuwing
De subsidieronde 2005 voor het integraal budget stedelijke vernieuwing sluit op 15 november 2005. Gemeenten uit Noord-Brabant die hun bijdrage niet rechtstreeks van het Rijk ontvangen en ook geen aanspraak maken op een programma subsidie kunnen bij de provincie aankloppen voor een subsidie voor projecten rond de thema's zorgvuldig ruimtegebruik, wonen-zorg-welzijn, leefbaarheid, milieukwaliteit . In de periode 2005-2009 zal de provincie in het totaal E20 miljoen ontvangen voor de integrale stedelijke vernieuwing.

13. Luchtkwaliteit
Verkeer is een steeds belangrijker factor bij de kwaliteit van de lucht. Daarom is het van belang dat er meer inzicht komt in de informatie die over de luchtkwaliteit bij de verschillende overheden beschikbaar is. Ook de gezondheidseffecten op het gebied van de luchtkwaliteit moeten meer aandacht krijgen. Dat zijn enkele elementen uit de notitie "stand van zaken en aanpak luchtkwaliteit in Brabant" die Gedeputeerde Staten aan de statencommissies voor Ruimte en Milieu, Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid zenden.

14. Flora en Faunawet
Het beheer van weidevogels, vossen, roeken, reeën en overwinterende smienten en ganzen in Noord-Brabant en Nederland staan centraal in de evaluatie van de beleidsnota "uitvoering Flora en Faunawet". Gedeputeerde Staten zenden de evaluatie naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu . De evaluatie dient als basis voor het opstellen van een nieuwe ontwerp-beleidsnota uitvoering Flora en Faunawet voor de periode 2005-2010.

15. Statenvragen bodemsanering en grondwatervervuiling
Van de 120.000 vervuilde lokaties in Brabant vallen er 30.000 onder het gezag van de grote gemeenten. Van de overblijvende 90.000 vervuilde lokaties is 50% mogelijk ernstig vervuild. Het beleid is er op gericht dat de grondeigenaren zoveel mogelijk in eigen beheer saneren. Daarbij worden de saneringen veelal uitgevoerd in samenhang met het realiseren van ruimtelijke plannen. De verwachting is dat circa 450 saneringen uiteindelijk door de provincie moeten worden uitgevoerd. Er is geen zicht op verontreinigd grondwater. De saneringsplannen in eigen beheer worden opgesteld door erkende milieuadviesbureau's, voor alle saneringen geldt een toezichtsplan dat op grond van een protocol wordt opgesteld en daarnaast voert het bureau Milieumetingen van de provincie controles uit. In slechts enkele gevallen zijn daarbij misstanden geconstateerd waarop de provincie maatregelen getroffen heeft. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de statenleden van D66.

16. Kadernota 2005
Extra investeren in het stedelijk en het landelijk gebied van Brabant. Knelpunten oplossen bij de uitvoering van beleid om te realiseren wat eerder is afgesproken. Dat beogen Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant met hun voorstellen in de Kadernota 2005. Hiermee denken zij een adequaat antwoord te geven op richtinggevende uitspraken van Provinciale Staten. Voor deze extra impuls aan uitvoering heeft de provincie ruim 75 miljoen euro beschikbaar. Het geld wordt ingezet binnen alle pijlers van het provinciaal beleid. De versterking van de sociaal-culturele pijler krijgt hierbij echter naar de wens van Provinciale Staten extra aandacht.
De Kadernota 2005 is een nieuw instrument binnen de provinciale politiek en geeft aan op welk terrein er bijstelling van beleid nodig is. Het geeft invulling aan de duale rolverdeling tussen Provinciale- en Gedeputeerde Staten (PS en GS) doordat de richtinggevende uitspraken van PS grotendeels bepalend zijn voor de inhoud. PS deden die uitspraken in een debat op 18 februari op basis van een tussentijdse evaluatie van de huidige bestuursperiode.

17. Beleidsregel Misbruik en oneigenlijk gebruik
In de toekomst zal de provincie moeten kunnen aantonen dat er op financieel gebied rechtmatig wordt gehandeld. Dat betekent dat alle relevante rijks- en provinciale regelgeving wordt nageleefd bij alle financiële transacties. Om dat te kunnen aantonen hebben GS een aantal beleidsregels opgesteld die bijdragen aan rechtmatig handelen waardoor op termijn de provincie een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring van de accountant krijgt. Het gaat hierbij om de beleidsregel Integraal misbruik en oneigenlijk gebruik, de checklist Screenen regelgeving, de checklist Financiële rechtmatigheidstoets GS-/mandaatdossier en het Financieel auditstatuut van de provincie Noord-Brabant.

18. Subsidieregeling cultuurhistorie St.Oedenrode
Er is mogelijk een oplossing voor de problemen rond de subsidieregeling voor het cultuurhistorisch waardevolle landschap St.Oedenrode. Het landinrichtingsgebied wordt, als het aan Gedeputeerde Staten ligt, formeel erkend als gebied met beperkingen overeenkomstig de Europese kaderverordening plattelandsontwikkeling. Daarmee worden de cultuurhistorisch waardevolle landschapselementen als houtwallen en veldstructuren aangemerkt als een natuurlijke beperkende factoren in de verdere ontwikkeling van de landbouw en wordt het toekennen van een compensatie aan landbouwers mogelijk. Het College vraagt dat aan de minister van LNV en dient gelijktijdig bij de Europese Commissie de herziene subsidieregeling voor het cultuurhistorisch landschap in.

19. Programma brede school
In de periode 2005-2007 is er jaarlijks circa E600.000 beschikbaar voor het bevorderen van brede scholen. Dat zijn scholen die naast onderwijs ook faciliteiten beschikbaar stellen voor de opvang van jongeren en de buurt. In het programma voor 2005 is het actiepunt "brede school en veiligheid" opgenomen. Het programma wordt aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur toegezonden.

20. Kennis=Meedoen
In 2010 moeten er 15% meer hoger opgeleide technici zijn, het aantal voortijdige schoolverlaters gehalveerd worden en 20% van de volwassen beroepsbevolking deelnemen aan scholings- en trainingsactiviteiten. Dat staat in het Actieplan Kennis=Meedoen dat GS toezenden aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. In het totaal wordt er E4,5 miljoen geïnvesteerd in het actieplan Kennis=Meedoen. Het plan richt zich op het bevorderen van investeringen in opleiding van volwassenen en jongeren, het bevorderen van een studiekeuze richting exacte vakken en techniek. Onderdeel van het plan zijn activiteiten als 'op de bres voor techniek', de beïnvloeding van het personeelsmanagement en andere programma's.

21. Stichtingsraad Omroep Brabant
Op voordracht van Omroep Brabant benoemen Gedeputeerde Staten mevrouw M. Moonen (sport), mevrouw A.Azoul El-Hajioui (minderheden) en de heer S.Pladet (overheden/volksgezondheid) tot lid van de Stichtingsraad van Omroep Brabant. Het college zendt de representativiteitsverklaring van de Stichtingsraad van Omroep Brabant naar het Commissariaat van de Media.

22. Ziekenhuis Bernheze
Het is gewenst dat er centraal in de regio Oss-Uden-Veghel een nieuw ziekenhuis Bernheze gebouwd wordt. Dat standpunt herhalen Gedeputeerde Staten in een reactie op het concept-adviesrapport van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen.

23. Ruimtelijke plannen
Een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een stallings- en reparatieruimte voor caravans in Westerhoven wordt geweigerd. De lijst van verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet ruimtelijke ordening wordt vastgesteld, het bestemmingsplan Schoonveld van de gemeente Vught wordt gedeeltelijk goedgekeurd


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

---- --