AutoRai

Cadillac presenteert nieuwe DTS

(27-4-2005)
Cadillac zet zijn productoffensief voort met de DTS, de jongste loot aan de indrukwekkende Cadillac-stamboom. Ten opzichte van zijn voorganger de DeVille biedt de DTS nog meer luxe, comfort en veiligheid. Ook het exterieur en interieur van deze nieuwe limousine zijn vernieuwd.
De DTS biedt elke inzittende een ongekende hoeveelheid ruimte dankzij de lengte van bijna 5,30 m en de wielbasis van 2,93 m. De carrosserie heeft dezelfde onderscheidende lijnvoering als de andere modellen van Cadillac, met verticaal gearrangeerde koplampen en achterlichten, de geblokte grille en scherpe vouwen over de motorkap. Het maakt de DTS onmiddellijk herkenbaar als lid van de nieuwe generatie Cadillacs. Het nieuw ontworpen dashboard is lager dan voorheen en heeft een geïntegreerde middenconsole met analoog uurwerk. Het hoogwaardige materiaal en het ingelegde hout zorgen voor een rijke ambiance. Nieuwe stoelen bieden meer steun en kunnen over een grotere afstand versteld worden dankzij langere rails.

Northstar motor
De DTS is leverbaar met twee versies van de geavanceerde 4.6 liter Northstar V8 motor, die beide gekoppeld zijn aan een GM Hydramatic viertrapsautomaat. De variant met 202 kW/275 pk levert een hoog koppel bij elk toerental en een soepele, krachtige acceleratie. Het alternatief is een sterkere uitvoering met een die zijn vermogen van 213 kW/290 pk bij een hoger toerental (6700 tegenover 6500 t.p.m.) afgeeft.

Wereldprimeur
Een uitgebreid pakket elektronische systemen staat garant voor een comfortabele en stabiele wegligging: vierkanaals ABS en Brake Assist, StabiliTrak⢠stabiliteitscontrole en Magnetic Ride Control. Grote 17- of 18-inchwielen bieden plaats aan remschijven met een diameter van niet minder dan 323 mm. Cadillac heeft een uitstekende reputatie op het gebied van bescherming voor de inzittenden. Een wereldwijde noviteit is de dual-depth passagiersairbag. Deze kan op twee manieren ontplooien bij een ongeval: volledig (âdiepâ) of met een kleiner volume (âondiepâ). Dit hangt af van de ernst van het ongeval, de zitpositie van de passagier en de vraag of die de gordel gebruikt. Een dual-stage bestuurdersairbag en zowel zij-als gordijnairbags zijn standaard. De DTS beschikt over een omvangrijke comfortuitrusting zoals adaptieve cruise control, DVD navigatiesysteem en een airconditioning met drie zones. Een opvallend item is de afstandsbediening met Adaptive Remote Start. Die stelt de bestuurder in staat om de motor op afstand te starten, zodat het interieur verwarmd of gekoeld wordt volgens de voorkeursinstellingen die in de sleutel zijn opgeslagen.

Executive
Cadillac toonde de DTS onlangs op de autoshow van New York, de stad met het grootste aantal limousines ter wereld. Tegelijk met de reguliere DTS verscheen de DTS Executive Limousine. Deze heeft een wielbasis die met 178 cm verlengd is ten opzichte van die van de standaard DTS. De zes achterpassagiers bevinden zich in een ware multimediaomgeving met een LCD beeldscherm van 56 cm, DVD wisselaar en een draadloze personal computer. Zelfs een champagnekoeler en een humidor voor de beste sigaren ontbreken niet. Cadillac levert elke DTS Executive Limousine op maat af, in samenwerking met dertien gespecialiseerde carrosseriebouwers. Vastgoedmagnaat en tv-persoonlijkheid Donald Trump nam op de autoshow van New York het eerste exemplaar in ontvangst. Tijdens de presidentiële inaugurale parade eerder dit jaar reed president Bush in een diepzwarte, state-of-the-art Cadillac DTS limousine door de straten van Washington.
De DTS komt in het komende najaar in de Verenigde Staten op de markt. Cadillac & Corvette Europe zal de DTS niet naar Europa halen.