Gemeente Sluis

sluiting zwembad IJzendijke

PERSBERICHT - 26 april 2005

Gemeente stemt in met sluiting zwembad IJzendijke

Het college van Burgemeester en Wethouders van Sluis heeft deze ochtend de openstelling van het zwembad te IJzendijke besproken. Gebleken is, dat er een omvangrijke investering van tenminste 500.000,-- noodzakelijk is om het zwembad en de technische installatie in een goede staat van onderhoud te brengen. Ook is gebleken, dat het niet tot de mogelijkheden behoort om dit op korte termijn te realiseren. Deze omstandigheden hebben ertoe geleid, dat het college accepteert, dat het zwembad niet voor het publiek wordt opengesteld.

In 1990 is een overeenkomst gesloten tussen de voormalige gemeente Oostburg en de heer F.J.M. Lievens onder andere over de exploitatie van het zwembad te IJzendijke. Onderdeel van deze overeenkomst was de betaling door de gemeente gedurende tien jaren van een jaarlijks geïndexeerde exploitatiebijdrage. Omtrent de koppeling van de bijdrage aan de verplichte openstelling van het bad na de periode van tien jaren hebben partijen in 2003 de rechter om een uitspraak gevraagd. De kantonrechter Middelburg heeft in april 2004 uitgesproken, dat de heer Lievens op basis van de gesloten overeenkomst verplicht is het zwembad te IJzendijke te exploiteren en tegen betaling voor bezoekers open te stellen en toegankelijk te houden. Hieraan is door de heer Lievens in 2004 gevolg gegeven.

Als gevolg van ernstige verzakkingen is het zwembad eind augustus 2004 met medeweten van de gemeente toch gesloten. Vervolgens heeft de heer Lievens aangegeven, dat tengevolge van de technische staat van het bad en als gevolg van deze ernstige calamiteiten hij niet meer in staat is de openstelling op een verantwoorde wijze voort te zetten.

Het college heeft recentelijk met de heer Lievens indringend over de problematiek gesproken. In inmiddels beschikbare rapporten is de omvang van deze calamiteiten en de gevolgen ervan genoegzaam aangetoond. Het college is overtuigd van de ernst van de huidige situatie en ziet daarin aanleiding om de heer Lievens thans niet aan de voortzetting van de overeenkomst te houden.

Op basis van de beschikbare gegevens en rapportages hebben partijen gezamenlijk geconcludeerd, dat een omvangrijke investering van tenminste 500.000,-- noodzakelijk zal zijn om het zwembad en de technische installatie in een zodanige staat te brengen, dat openstelling voor het publiek verantwoord is. Dit geld is momenteel niet beschikbaar. Ook indien het benodigde krediet beschikbaar zou zijn is het niet mogelijk om op korte termijn de noodzakelijke verbeteringen aan te brengen waardoor alsnog tot een verantwoorde openstelling kan worden overgegaan. Deze omstandigheden leiden tot de conclusie, dat de technische levensduur van het zwembad feitelijk geëindigd is.

Uit huidige berekeningen blijkt voorts, dat er rekening mee moet worden gehouden, dat nieuwbouw van een dergelijke voorziening een investering van tenminste 1,1 miljoen vergt. Het college tekent hierbij aan van mening te zijn, dat bij het huidige bezoekersaantal niet verlangd kan worden, dat een dergelijke investering wordt gedaan, zonder dat daar een gemeentelijke bijdrage tegenover staat.

Het college accepteert dan ook, dat het zwembad niet langer voor publiek zal worden opengesteld.

De heer Lievens en de exploitant van Mauritshof hebben wel toegezegd om nabij het Mauritshof kleinschalige speelvoorzieningen te realiseren, waarvan de inwoners van IJzendijke gratis gebruik kunnen maken.

---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis

- team Voorlichting, tel. 0117 457123

- wethouder Leen Wille, tel. 06 51 341 552