Gemeente Appingedam

27-4-2005 Tentoonstelling Museum Stad Appingedam (LUCHTALARM, Emden tijdens WO-II); t/m 21 juni 2005

In het Museum Stad Appingedam is in het kader van het bevrijdingsjaar een tentoonstelling te zien met als titel

LUCHTALARM, Emden tijdens WO-II

De tentoonstelling geeft een beeld van de Duitse stad Emden in de periode van de Tweede Wereldoorlog, met name de luchtaanvallen op deze stad door de Geallieerden, de beleving van de burgers gedurende deze roerige tijd en de periode van wederopbouw.
Een, tot nu toe, onbelichte kant van de Tweede Wereldoorlog.

Emden, een havenplaats aan de overkant van de Eems, die in haar geschiedenis onder Nederlands protectoraat heeft gestaan en ook enige tijd tot het Koninkrijk Holland heeft toebehoord. Een stad waarin veel Nederlandse architectuur te vinden was, kortom, een plaats waar de Nederlandse en Duitse geschiedenis elkaar treffen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Emden een belangrijke plaats voor de Geallieerden, een havenplaats met een marinewerf. Nadat Duitsland met Engeland in oorlog raakte, had Emden luchtaanvallen te vrezen, aangezien Nederland zich neutraal opstelde moest de RAF buiten onze grenzen blijven en Duitsland over de Noordzee naderen. Emden lag op dat moment relatief dichtbij. Deze luchtaanvallen waren zichtbaar vanaf o.a. Delfzijl/Appingedam e.o.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Bunkermuseum in Emden en is te zien tot en met 21 juni a.s.


---

------------------------
Museum Stad Appingedam
Wijkstraat 25
9901 AE APPINGEDAM
Telefoon 0596-680168
E-mail: msa_secretariaat@hotmail.com