Veilig Amsterdam


Politie Amsterdam-Amstelland - Leerstoel Veiligheid en burgerschap opgericht

27/04/2005 - Dinsdagmiddag, 26 april 2005, is in het hoofdbureau van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland het convenant getekend door drs. B.J.A.M. Welten, korpschef regiopolitie Amsterdam-Amstelland, door prof. dr. T. Sminia, rector magnificus Vrije Universiteit Amsterdam en door mr. M.J. Cohen, burgemeester van de gemeente Amsterdam om te komen tot de oprichting van de leerstoel Veiligheid en Burgerschap, de zogenoemde Frans Denkers Leerstoel.

De leerstoel wordt opgericht om te komen tot een kennisalliantie die een eind moet maken aan de niet kleiner wordende kloof tussen beleid en de kennis daarvan en de uitvoering in de publieke sector. Door die leerstoel kan kennis ontwikkeld worden over veiligheid in brede zin, over burgerschap en de vorming van integraal veiligheidsbeleid in de samenleving en die bruikbaar is voor de werkvloer.

De leerstoel: de Frans Denkers Leerstoel Veiligheid en Burgerschap is genoemd naar de in 2000 plotseling overleden psycholoog van de politie Amsterdam-Amstelland. Zijn werk had veel invloed door zijn originaliteit en betrokkenheid op de praktijk van de politie. Wat Frans Denkers bezig hield en oorspronkelijk uitdroeg sluit prima aan bij het uitgangspunt van de in te stellen onderzoeksgroep en de leerstoel.

De contractpartners -politie, Vrije Universiteit en gemeente- zijn van mening, dat op het snijvlak van onderzoek, bestuur en professie tot een inspirerende uitwisseling van ideeën kan worden gekomen.

Nu het convenant is getekend, kan een hoogleraar worden aangesteld en kan het onderzoeksprogramma verder worden uitgewerkt.

Logo Vrije Universiteit