PvdA Europees parlement


PERSCONFERENTIE (PvdA-EP) 27 april - Financiele Dienstenactieplan

26 april 2005
UITNODIGING Op woensdag 27 april organiseert Ieke van den Burg een persconferentie over haar rapport Follow-up Financiele Diensten Actieplan dat woensdag besproken wordt in het Europees Parlement en waarover op donderdag 28 april gestemd wordt. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
Praktisch
Plaats: Perszaal van het EP in Brussel, PHS-gebouw Tijd: 15u30 - 16u00

Inhoudelijk
Vervolg op het FSAP dat in 1999 is gelanceerd en bestaat uit een 40-tal richtlijnen, verordeningen en overige maatregelen om vrij verkeer van kapitaal te bevorderen en effectiviteit van en toezicht op de financiele markten in de EU te verbeteren.

Huidig voorstel
Belanghebbenden realiseren zich dat ontwikkelingen zo dynamisch zijn dat het nodig kan zijn om in te grijpen waar de concurrentie verstoord wordt, protectionisme dreigt, consumenten beter beschermd moeten worden of grote financiele risico's dreigen. Vanuit de markt is men wel bang voor nog meer regels.

Rapporteur Ieke van den Burg

* er kan geen sprake zijn van regulatory pause, juist vanwege de dynamiek

* voorstander van een Lamfalussy-procedure om de gedetailleerde uitwerking van wetgeving te laten doen door expert-comité's
* bepleit de komst van een effectieve geintegreerde Europees toezichthouder komt voor de grote financiele conglomeraten die steeds meer over grenzen heen opereren

* bepleit veel pro-actievere rol van de Commissie bij de ontwikkelingen rond een mogelijke overname van de London Stock Exchange door Euronext of Deutsch Boerse (Hierover zal ook een mondelinge vraag met debat komen in de meizitting van Straatsburg)

Voor meer informatie vindt u in bijlage het rapport van Ieke van den Burg.