Gemeente Coevorden

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Groen licht fusie reiniging

De colleges van Coevorden, Emmen en Hoogeveen willen definitief doorgaan met het oprichten van een bedrijf, waarin hun reinigingsdiensten worden opgenomen. Dat hebben de colleges dinsdag besloten. De drie gemeenteraden en/of de betrokken raadscommissie zullen het collegebesluit in mei of juni bespreken. Daarnaast moeten Gedeputeerde Staten hun goedkeuring aan de fusie geven.

Door deze samenwerking kan efficiënter, professioneler, logistiek beter en daardoor goedkoper worden gewerkt. Als alles volgens plan verloopt, gaat het nieuwe bedrijf op 1 januari 2006 van start.

Overheidsgedomineerd

De drie gemeenten gaan samenwerken in een Naamloze Vennootschap (NV). Deze NV is overheidsgedomineerd, wat wil zeggen dat het bedrijf primair en exclusief voor de drie gemeenten de inzameling en verwerking van afval en andere reinigingstaken verzorgt. De drie gemeenten worden eigenaar en belangrijkste afnemer van de diensten van de NV. Ook de commerciële activiteiten van de gemeenten worden overgeheveld naar het nieuwe bedrijf. De NV kan deze uitbouwen tot maximaal 15 procent van de omzet.

Besparing

De eerste jaren zal geïnvesteerd moeten worden, maar vanaf het derde jaar wordt een netto-resultaat geboekt. Op dat moment zijn de kosten lager dan in de huidige situatie. Naar verwachting wordt in de eerste vijf jaar van het bestaan van de NV in totaal 2,7 miljoen euro bespaard.

Personeel

Ongeveer 140 medewerkers van de drie gemeentelijke reinigingdiensten stappen over naar het nieuwe bedrijf. Zij vallen dan onder de cao Energie- en nutsbedrijven (Enb). Het verschil tussen deze cao en hun huidige ambtenarencao CAR-UWO wordt volledig gecompenseerd. De gemeenten en de vakbonden zijn het in principe eens over een sociaal plan. Wel hebben de leden te kennen gegeven dat zij nog aantal zaken, met name op het technische vlak, geregeld wil zien. Ook liggen er wat betreft de vakbondsleden nog enkele problemen die een individuele aanpak vergen.
De medewerkers van de buitendiensten gaan allemaal over naar het nieuwe bedrijf. Over een aantal andere medewerkers valt later een beslissing bij de plaatsingsprocedure, die in de zomer gaat lopen.

Huisvesting

Als centrale vestiging van het nieuwe bedrijf gaat de voorkeur uit naar de huidige huisvesting van Emmen. Alle medewerkers krijgen als officiële standplaats Emmen. De huidige gemeentewerf in Hoogeveen zal dienen als steunpunt van waaruit het westelijke deel wordt bediend. De drie gemeenten hebben samen vier milieustraten. Die blijven bestaan.

Tijdpad

De commissies van Coevorden, Emmen en Hoogeveen behandelen de fusie van de reinigingsdiensten in hun vergaderingen van mei of juni. In juni zijn de gemeenteraden aan de beurt. Daarna nemen Gedeputeerde Staten een besluit over goedkeuring van de fusie. Aansluitend kan de plaatsingsprocedure voor de medewerkers van start gaan. In oktober wordt de nieuwe NV formeel opgericht, waarna een directeur met een aantal medewerkers (kwartiermakers) aan de slag gaat om het bedrijf verder in de steigers te zetten. De echte start van het bedrijf is gepland op 1 januari 2006.