ABU

Nieuwe CAO voor Vaste Medewerkers van Uitzendondernemingen

Een dag na de totstandkoming van het principeakkoord over de CAO voor Uitzendkrachten, is nu ook een principeakkoord bereikt over de CAO voor Vaste Medewerkers van Uitzendondernemingen. Met FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie heeft de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) afspraken gemaakt voor circa 15.000 vaste medewerkers van uitzendondernemingen, onder wie een grote groep intercedenten en consulenten. De CAO heeft een looptijd van één jaar, van 1 januari 2005 tot 1 januari 2006.

Het principeakkoord bevat een aantal belangrijke afspraken over loon en arbeidsduurverkorting. Zo ontvangen medewerkers net als uitzendkrachten een structurele verhoging van 1,25 procent. Deze verhoging geldt per 1 juli 2005. Verder ontvangen vaste medewerkers een eenmalige uitkering van 100 euro.

Een buitengewoon belangrijk punt voor de ABU is de afgesproken mogelijke andere aanwending van de volledige arbeidsduurverkorting, waardoor het mogelijk wordt om tot een veertigurige werkweek te komen. Daarbij is afgesproken dat de bestaande ADV gebruikt zal worden in het arbeidsvoorwaardenmodel.

Tevens kunnen bedrijven specifieker omgaan met het toekennen van de winstafhankelijke eindejaarsuitkering; hiertoe dient wel dispensatie te worden verleend door de partijen die betrokken zijn bij deze CAO.

Verder is afgesproken dat het budget voor kinderopvang wordt verhoogd van 0,4 procent van de loonsom naar 0,5 procent.

Tot slot is overeengekomen om over ziekte en loondoorbetaling verder te onderhandelen. Doel is om met ingang van 1 januari 2006 een nieuw regime gereed te hebben.

Meer informatie,