Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 27 april 2005

Nieuwe wethouder herstelt fout met wachtlijst parkeren

Doordat de publicatie van het Uitwerkingsbesluit Parkeren de Baarsjes 2005 niet op de juiste manier heeft plaatsgevonden, ontbrak tot nu toe de juridische basis voor de wachtlijsten voor parkeervergunningen. Door correcte publicatie in het Amsterdams Stadsblad van vandaag, is dit probleem verholpen. Hoewel het juridisch gezien niet noodzakelijk is, verstrekt wethouder Arco Verburg de circa 250 aanvragers die tot en met 26 april op de wachtlijst zijn geplaatst alsnog een vergunning.

Naast publicatie in de eigen media van De Baarsjes, de Baarsjesberichten en de website, was het gebruikelijk uitwerkingsbesluiten met betrekking tot parkeren centraal via het Gemeenteblad te publiceren. Daarmee onderscheidden deze besluiten zich van andere besluiten die door het stadsdeel in het Stadsblad worden gepubliceerd. Bij het Uitwerkingsbesluit Parkeren De Baarsjes 2005 leek er op gemeentelijk niveau een beleidswijziging te bestaan ten aanzien publicaties in het Gemeenteblad, waardoor uitwerkingsbesluiten parkeren niet meer in het Gemeenteblad werden gemeld. Vervolgens is verzuimd het besluit dan op de gebruikelijke manier in het Stadsblad te publiceren. Het stadsdeel zal dergelijke besluiten voortaan via de wekelijkse advertentie in het Stadsblad bekend maken. Daarmee borgt het stadsdeel rechtsgeldigheid en rechtszekerheid.

Juridisch niet noodzakelijk, toch vergunningen verstrekken Sinds het instellen van wachtlijsten per 1 januari 2005, hebben vijf aanvragers van een parkeervergunning bezwaar aangetekend. Zij worden in het gelijk gesteld en krijgen hun vergunning alsnog. De andere bewoners en ondernemers die op de wachtlijst staan, hebben van de bezwaarmogelijkheid geen gebruik gemaakt. Hoewel het besluit niet op correcte wijze openbaar is gemaakt, is het besluit voor deze groep toch geldig. Dat betekent dat er strikt juridisch gezien geen noodzaak is om aanvragers die op de wachtlijst zijn gezet en geen bezwaar hebben aangetekend, alsnog een vergunning te verstrekken. De pas aangetreden wethouder Arco Verburg geeft toe dat het stadsdeel een fout heeft gemaakt en verstrekt daarom alle aanvragen voor een parkeervergunning die tot en met 26 april zijn binnengekomen alsnog een vergunning. Verburg vindt dat de burger ervan uit moet kunnen gaan dat de overheid correct handelt. Als wordt ontdekt dat dat niet is gebeurd, dan moet de overheid de fout herstellen. Alle personen die tot en met 26 april op de wachtlijst zijn geplaatst ontvangen deze week een brief waarin de situatie wordt toegelicht.