FNV KIEM

WW-nieuwe-stijl pakt voor jongeren gunstiger uit Het kabinet heeft vrijdag het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de nieuwe WW overgenomen. In het nieuwe stelsel ontvangen mensen in de eerste twee maanden een uitkering van 75 procent van het laatstverdiende salaris, daarna rest één maand 70 procent van het laatste loon.

Voor jongeren en uitzendkrachten pakt de hoogte van de WW hierdoor hoger uit. Een ander voordeel is dat jongeren niet eerst vier jaar gewerkt en betaald moeten hebben om überhaupt in aanmerking te komen voor de WW. Volgens FNV-bestuurder Ton Heerts is dit duizend maal beter dan de kabinetsplannen op dit punt, aangezien in het oude voorstel deze regeling zou worden afgeschaft.

Naast de ingrepen in de WW gaat het kabinet ook het ontslagrecht versoepelen. Het wil af van het last in, first out principe waarbij - vaak jonge - werknemers die het laatst zijn aangenomen in een bedrijf, er in slechte tijden als eerste uitvliegen. Het afspiegelingsbeginsel, waarbij ontslagen meer gespreid worden over de leeftijdscategorieën in een bedrijf, zal daarom hoofdregel worden, zei minister De Geus van Sociale Zaken in een toelichting. De FNV is hierover zeker te spreken, maar vindt ook dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Wij hebben scholing hoog op de agenda gezet. Het behalen van een vakdiploma en/of startkwalificatie en daarna aanvullende scholing blijft het beste medicijn om geen beroep te hoeven doen op de WW-regeling, aldus Ton Heerts.

---