Time : 11:41:15 AM
Date : Wednesday, April 27, 2005
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Naar een masterplan voor de Noordzee met en voor alle gebruikers

Onze elfde provincie

Bij velen leeft nog steeds hetzelfde beeld van de zee als ten tijde van Columbus: een schier oneindige plas water met vissen, vissers en vrachtschepen. Dat de Noordzee in feite het grootste natuurgebied van België is, is voor velen dan ook een complete verrassing. In het feestjaar "175 jaar België" bieden we u daarom de kans om een nieuwe, onbekende wereld te ontdekken aan onze voordeur!

Zo vinden we er scheepswrakken die op de zeebodem rusten en een groene oase vormen voor zeesterren, haringen en - minder gekende maar daarom niet minder spectaculaire - soorten als dodemansduim of zeeanjelier. Ook familie van "Flipper" komen we er tegen: in de Noordzee zwemmen immers meer en meer bruinvissen en witsnuitdolfijnen.

Het zeetje is daarnaast ook een belangrijk gebied voor de mensen. Niet alleen vissers hebben de Noordzee nodig; ook de bouwsector vindt hier haar gading en wint zand op zee. Onlangs is tevens beslist om voor onze kust een windmolenpark te bouwen. Bovendien is de Noordzee de drukst bevaren zee ter wereld en varen de schepen er af en aan. Kortom : een zee van activiteiten in onze elfde provincie.

Naar een masterplan voor de Noordzee met en voor alle gebruikers

De tijd dat alles mocht en kon op zee (tot afvalverbranding toe!) ligt gelukkig achter ons. Met het masterplan voor een duurzaam beheer van de Noordzee draagt de federale overheid zorg voor onze elfde provincie. Zo worden afspraken gemaakt met de diverse gebruikers, wordt er een zone afgebakend voor windmolens en zandwinning, ...

Voor het realiseren van voornoemd masterplan is een goede communicatie cruciaal. Zowel de directe gebruikers als het brede publiek dienen immers voldoende geïnformeerd te worden over dit unieke stukje België. Onder het motto "onbekend is onbemind" heeft het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu opdracht gegeven aan vzw Natuurpunt en asbl Natagora om een communicatiecampagne uit te werken om de mensen warm te maken voor onze elfde provincie.

We zijn dan ook trots om u vandaag de resultaten van deze samenwerking te kunnen presenteren:

§een folder met leuke weetjes over gebruikers van de Noordzee en een extra woordje uitleg over het masterplan;
§een gevulgariseerde kaart van de Noordzee met een overzicht van de vele activiteiten;
§een website met een zee van weetjes;
§en als blikvanger een mobiele tentoonstelling waarmee we de komende maanden de kust zullen afschuimen en bewoners en recreanten warm zullen maken voor dit vergeten stukje paradijs !

Uiteindelijk zullen we alleen behouden wat we liefhebben, Zullen we alleen liefhebben wat we kennen,
Zullen we alleen kennen wat we hebben leren kennen Baba Dioum

Contactpersoon :

Bart Slabbinck (Natuurpunt)
Tel : 015 29 72 11
GSM : 0473 47 23 74