Gemeente Dordrecht


---

Gemeente start pilot één loket voor aanvragen

Modernisering VROM-regelgeving

Corinne de Nijs

De gemeente start een pilot voor één loket voor alle vergunningaanvragen. De proef is een samenwerking met het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de milieudienst Zuid-Holland-Zuid start de gemeente Dordrecht. Doel is een betere en snellere dienstverlening aan burgers en bedrijven. Wethouder A.T. Kamsteeg (Volkshuisvesting) heeft vandaag de samenwerkingsovereenkomst met het VROM en de Millieudienst ZHZ ondertekend.
VROM-vergunning per medio 2007
Het ministerie van VROM wil de verschillende vergunningen voor bouwen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samenvoegen en onderbrengen in een zogenaamde VROM-vergunning. Uitgangspunt is dat burgers en bedrijven die voor een activiteit toestemming van de overheid willen, één besluit krijgen, ongeacht het aantal wetten waaraan ze moeten voldoen. Het kabinet heeft besloten dat de nieuwe regelgeving medio 2007 in werking zal treden. Door de uitvoering van de pilot wil Dordrecht actief bijdragen aan de realisatie van de VROM-vergunning.

Eén loket gedachte
De nieuwe regelgeving moet leiden tot een proces, waarbij inwoners via één-loket een aanvraag kunnen indienen als zij een bouwproject willen realiseren. Burgers en bedrijven hoeven slechts één procedure te doorlopen. Dit komt de dienstverlening ten goede.

Samenwerking tussen overheidsinstanties verbeteren Daarnaast moet de vergunningbehandeling leiden tot een verbetering van de samenwerking binnen en tussen overheidsinstanties. Hierdoor zal de doorlooptijd van aanvragen korter worden. ICT ondersteuning is één belangrijke randvoorwaarden om de pilot te laten slagen.

Pilot VROM-vergunning
Met het starten van de pilot wordt een nieuwe werkwijze geïntroduceerd. Deze werkwijze is een experiment met een looptijd tot het einde van dit jaar. Voorlopig worden aanvragen nog wel via de "oude" werkwijze behandeld.

Redactie
Corinne de Nijs
Communicatie

telefoon (078) 639 89 27

email c.de.nijs@dordrecht.nl

Informatie
Floor Hartog
Afdelingshoofd Bouwen en Wonen
telefoon (078) 639 67 31