Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG vindt amvb handhaving milieubeheer onnodig

De VNG staat afwijzend tegenover een nieuwe AMvB kwaliteitscriteria milieuhandhaving. Dit schrijft de VNG in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor VROM. Volgens de VNG staat dit voornemen van VROM haaks op het kabinetsbeleid dat juist op verdergaande deregulering is gericht. Nagenoeg alle gemeenten werken inmiddels met de kwaliteitscriteria die in 2002, in het project professionalisering milieuhandhaving, zijn vastgesteld.

De overheden hebben bovendien in de Code Interbestuurlijke Verhoudingen vastgelegd dat decentrale overheden zo veel mogelijk beleidsvrijheid hebben in bestuurlijke en financiële zin. Een AMvB zou alleen maar starheid in de hand werken, aldus de VNG. Het ontwerp-besluit kwaliteitscriteria handhaving milieubeheer staat morgen (28 april) op de agenda van het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer.

Verbetering handhaving

Samen met de VROM Inspectie (VI) start de VNG een aantal activiteiten om de handhaving door gemeenten te verbeteren. Eén van deze activiteiten is het opstellen van een handreiking voor gemeenten om de kwaliteit van de handhaving op gebied van milieu, bouwen, wonen en ruimtelijke ordening te verbeteren. Deze handreiking maakt onderdeel uit van de strategische agenda 2005 van de VNG. In deze strategische agenda is een aantal speerpunten benoemd waar VNG en gemeenten zich dit jaar op richten. Handhaving van RO, bouw- en milieuregels is daar één van.

Integriteit

De Kamer maakt zich zorgen over de bestuurlijke integriteit van de milieuhandhaving bij vooral kleine gemeenten. Volgens de VNG staat het onderwerp integriteit al langere tijd hoog op de gemeentelijke agenda. Diverse handreikingen alsmede het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten bieden ambtenaren en bestuurders hulp bij integriteitvraagstukken.

De brief aan de Vaste Kamercommissie VROM.