Gemeente Capelle a/d IJssel

Uw mening over het voorlopig basispakket TV 2005

De Programmaraad BCNZ (Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle) heeft op dinsdag 29 maart 2005 haar voorlopig advies samengesteld voor het basispakket van 15 TV-zenders, die Casema in de abonnementen dient op te nemen.

In Capelle aan den IJssel kunnen de kijkers kiezen tussen een basisabonnement van 17 TV-kanalen en een standaardabonnement met 34 TV-kanalen. Hiervoor heeft Casema het kabelnet gemoderniseerd. Dit geldt ook voor Bergschenhoek en Nieuwerkerk aan den IJssel. In Zevenhuizen-Moerkapelle moet de modernisering nog plaatsvinden en is nog geen keuze mogelijk.

Het voorgestelde basispakket ziet als volgt uit:


1 Nederland 1


2 Nederland 2


3 Nederland 3


4 TV Rijnmond


5 België 1


6 België Ketnet/Canvas


7 In Bergschenhoek is een kanaal beschikbaar voor de lokale omroep 3B-TV voor de toekomstige kabelkrant. Voorlopig wordt dit kanaal nog gevuld met RAI Uno (Italiaans).

In Nieuwerkerk aan den IJssel wordt op het kanaal van de lokale omroep LON de kabelkrant verzorgd. In Capelle aan den IJssel ontplooit de lokale omroep nog geen tv-activiteiten. Daarom wordt dit beschikbare kanaal (voorlopig) ook gevuld met RAI Uno (Italiaans).


8 Engeland BBC 1


9 Engeland BBC 2


10 Duitsland 1 (ARD)


11 Duitsland 2 (ZDF)


12 TV5 Europe


13 TVE International (Spaans)


14 ARTE


15 ETV/RNN7

Dit basispakket wijkt op een paar punten af van de huidige situatie:
* De zender RTL Television is onlangs uit het programmapakket verdwenen doordat partijen (aanbieder en kabelexploitant) niet tot een nieuwe overeenstemming konden komen.
In de plaats daarvan heeft de Programmaraad gekozen voor ARTE (de Duitstalige versie), een aanbieder van internationale kunst- en cultuurprogrammas van een groot aantal publieke omroepen in Europa. Deze programmas liggen op een breed terrein.
* Sinds kort is in drie aangesloten gemeenten op het kanaal van ETV de zender RNN7 te zien. Deze zender is een overeenkomst aangegaan met de Nederlandstalige regionale educatieve zender ETV. Omdat de Programmaraad diverse signalen heeft ontvangen dat beide zenders graag worden bekeken, heeft zij (met meerderheid van stemmen) gekozen deze zenders die gezamenlijk een kanaal vullen, in het basispakket op te nemen.

* In Nieuwerkerk aan den IJssel verdwijnt RAI Uno uit het basispakket.

* Om in Zevenhuizen-Moerkapelle binnen de genoemde beperkingen toch mee te gaan in de richting van bovenstaand basispakket adviseert de Programmaraad om de zender ARTE ook in het tv-pakket van Zevenhuizen-Moerkapelle op te nemen, welke zender dan in de plaats komt van Duitsland 3 (WDR), die geen deel uitmaakt van het geadviseerde basispakket van de andere drie gemeenten.
* Voorts adviseert de Programmaraad om in Zevenhuizen-Moerkapelle TV West aan te bieden op de plaats van de lokale omroep, zodra de capaciteit van de kabel is gemoderniseerd.

Uw reactie

Het voorlopig advies is ter kennisname toegezonden aan de betrokken programma-aanbieders. De kabelkijkers kunnen tot 27 mei 2005 een reactie geven op het advies. Reacties kunt u per e-mail zenden aan bcnzpr@zonnet.nl. In de openbare vergadering van de Programmaraad van 31 mei a.s. in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel worden de eventuele reacties behandeld en het voorlopig advies definitief vastgesteld.

Taak Programmaraad

De Programmaraad is medio april 2004 ingesteld door de vier gemeenteraden van de aangesloten gemeenten. Taak is om binnen de bestaande mogelijkheden een zo veelzijdig mogelijk pakket van radio- en tv-zenders samen te stellen voor degenen die op de kabel zijn aangesloten.

Vragen?
Als u na het lezen van dit artikel nog vragen heeft, neemt u dan contact op met de voorzitter van de Programmaraad, tel. 06 - 26214415