Gemeente Delft

Opties herontwikkeling bibliotheek Kruisstraat Delft

De gemeente heeft een ontwikkelingsvisie opgesteld voor de Yperstraat. Het rapport beschrijft verschillende mogelijkheden voor herontwikkeling van het gebied, na het vertrek van de bibliotheek.

Het pand van de bibliotheek aan de Kruisstraat komt vrij, na de verhuizing naar Zuidpoort. Ook de functie van het naastgelegen parkeerdek aan de Yperstraat (het Yperdek) verandert, door het verplaatsen van de openbare parkeerplaatsen naar de nieuwe parkeergarage Zuidpoort. Zowel het Yperdek als de bibliotheek zijn gemeentelijk eigendom. Bij sloop van het Yperdek en de bouw van een nieuwe ondergrondse garage op die plek ontstaat ruimte voor 40 tot 50 woningen. Het is ook mogelijk het parkeerdek te handhaven; in dat geval kunnen er maximaal 25 woningen komen. De ontwikkelingsvisie brengt ook de gevolgen in beeld van het al dan niet mee ontwikkelen van de terreinen van twee naastgelegen bedrijven (Kwik-Fit en Köhler).

De gemeente bespreekt de ontwikkelingsvisie in de komende periode met betrokken partijen. Met de resultaten van die besprekingen kan de gemeenteraad de ontwikkelingsrichting voor het gebied bepalen, waarna concrete bouwplannen kunnen worden ontwikkeld.