AERAS GLOBAL TB FOUNDATION

Denemarken eerste Europese land dat ontwikkeling TB-vaccin...

Denemarken eerste Europese land dat ontwikkeling van TB-vaccin door de Aeras Foundation steunt

KOPENHAGEN, Denemarken, April 27/PRNewswire/ -- Denemarken heeft vandaag als eerste Europese land haar steun toegezegd aan de inspanningen van de Aeras Global TB Vaccine Foundation om een veilig en effectief vaccin voor TB te ontwikkelen en nieuwe financiële toezeggingen en wetenschappelijke samenwerkingverbanden aangekondigd. De overeenkomst, die vandaag in Kopenhagen werd aangekondigd op een bijeenkomst over de ontwikkeling van TB-vaccins, vergroot Denemarken's rol in de strijd tegen TB.

Danida, de Deense instantie voor ontwikkelingssamenwerking, gaat 4,5 miljoen DKK (US$785,000) uit haar publiek-private samenwerkingsprogramma investeren om de ontwikkeling van een onderzoekslocatie in Zuid-Afrika door Aeras in samenwerking met Medicon A/S. te subsidiëren. Aeras is een internationale NGO (niet-gouvernementele organisatie) die momenteel gesubsidieerd wordt door de Bill & Melinda Gates Foundation en de Centers for Disease Control and Prevention in de VS. Deze organisatie richt zich op de ontwikkeling van nieuwe vaccins tegen TB en streeft ernaar dat deze universeel beschikbaar komen. TB doodt 2 miljoen mensen per jaar en is de op één na dodelijkste infectieziekte ter wereld en de voornaamste oorzaak van overlijden aan HIV-gerelateerde aandoeningen. Een nieuw vaccin is een cruciale factor in de strijd tegen de epidemie.

'Een nieuw TB-vaccin is het beste wapen tegen deze afschuwelijke ziekte,'
zei Dr. Jerald C. Sadoff, president en CEO van Aeras. 'Denemarken heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen TB en neemt nu het voortouw als het eerste Europese land dat onze globale actie om een veilig, effectief TB-vaccin te ontwikkelen, steunt. Aeras verheugt zich in grote mate op het smeden van een sterke band met Denemarken en hoopt de hulpmiddelen van alle gewetensvolle landen voor dit doel samen te brengen.'

Afgezien van de subsidie van Danida, heeft het Deense onderzoeksbedrijf Medicon A/S aangekondigd dat het zal helpen bij de ontwikkeling van een klinische onderzoeksinfrastructuur in Zuid-Afrika om een weg te banen voor grootschalig fase III-onderzoek naar TB-vaccins in 2007. Het Deense Statens Serum Institut (SSI) zal eveneens met Aeras samenwerken en een gezamenlijk productontwikkelingsteam vormen voor de ontwikkeling van betere TB-vaccinkandidaten. 'Het stemt ons tevreden dat we behulpzaam kunnen zijn bij de deelname van een vooraanstaand Deens bedrijf zoals Medicon in samenwerking met Aeras en de universiteit van Kaapstad aan de strijd tegen TB. Dit samenwerkingsverband, dat belangrijke Deense kennis benut, is een goed voorbeeld van een publiek-private samenwerking, waarbij alle partners gebruik maken van hun respectieve deskundigheid en hulpmiddelen voor een duurzame sociale en economische groei,' zei Bo Jensen, hoofd van de afdeling Business Cooperation & Technical Assistance van het ministerie van buitenlandse zaken in Denemarken.

Over de Aeras Global TB Vaccine Foundation

De Aeras Global TB Vaccine Foundation (http://www.aeras.org) is een non-profit organisatie die ernaar streeft via publiek-private samenwerkingsverbanden nieuwe tuberculosevaccins te ontwikkelen en ervoor wil zorgen dat deze uitgedeeld worden aan iedereen ter wereld die ze nodig heeft.
Aeras wordt hoofdzakelijk ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation. President & CEO Dr. Jerald C. Sadoff, leidde het onderzoek, de ontwikkeling en het vergunningsproces voor vele vaccins terwijl hij werkzaam was bij Merck en het Walter Reed Army Institute of Research.

Website: http://www.aeras.org

Source: Aeras Global TB Vaccine Foundation

Natalie Waugh van Aeras Global TB Vaccine Foundation, +1-301-547-2917, of nwaugh@aeras.org

27 apr 05 13:05