GroenLinks

Halsema bepleit ruimte voor lokale experimenten softdrugs

27 april 2005

Dominee Donner verhindert lokale bestuurders om de drugsproblemen effectief aan te pakken en beledigt ze als ze voor praktische oplossingen pleiten. Praktijkman Pechtold liet een frisse wind door het kabinet waaien door wel achter de gewenste proefprojecten van lokale bestuurders te gaan staan. GroenLinks vraagt de Kamer om steun voor die lijn.

Bijdrage van Femke Halsema (GroenLinks) aan het debat Experimenten Softdrugsbeleid, d.d. 27 april 2005

Voorzitter, Met enige studie heb ik deze week naar Minister Donner gekeken op TV. Geconfronteerd met CDA-burgemeesters die, onder aanvoering van Burgemeester Leers van Maastricht, pleiten voor het reguleren van de teelt en aanvoer van cannabis, viel de minister geheel uit zijn rol. Hij noemde de plannen van zijn CDA-collega's 'soft' De keuze voor Koos Koets-achtig taalgebruik is in dit verband natuurlijk hilarisch. Ronduit idioot is het dat de minister zijn eigen gedoogbeleid, waarbij hij feitelijk de ogen sluit voor de grootschalige criminele handel in cannabis, aanprijst als hard; terwijl strikte regulering van teelt en aanvoer door hem wordt verworpen als 'soft'.

Is deze minister is mijn eerste vraag ziende blind? Denkt hij dat de cannabis met hokus pokus in de coffeeshops terechtkomt? Waarom blijft hij criminele handel gedogen?
Waarom beledigt hij zijn CDA-collegas die, anders dan hij, met hun poten in de modder staan, als soft. En wrijft hij hen aan dat er een narcoticastaat wordt gesticht in Zuid Limburg, terwijl hij die juist zelf gedoogt door coffeeshophouders te dwingen hun cannabis van criminelen te betrekken? Waarom blijft hij de verspilling van politie-uren (100.000 volgens Leers) aan opsporing en vervolging van thuisteelt goedpraten, in deze tijden van terrorismebestrijding en toenemende geweldscriminaliteit? Waarom zet hij goedwillende bestuurders in de kou die geconfronteerd worden met oplopende spanningen in achterstandswijken, met verloedering en een toenemende greep van georganiseerde misdaad op de thuisteelt? Waarom sluit hij zich op in een moralistisch achterhoedegevecht, terwijl lokale bestuurders smachten naar praktische oplossingen?Waarom wendt hij, tot slot, zijn bestuurlijke macht en creativiteit niet aan om hen te steunen in een streng gereguleerd proefproject in Zuid Limburg?

En toen was daar de nieuwe minister van Grote Stedenbeleid, die een frisse wind door het kabinet laat waaien. Hij voelt wel degelijk voor het plan van CDA-burgemeester Leers en anderen om een proefproject voor streng gereguleerde teelt en aanvoer van cannabis te starten. En groot gelijk heeft hij, als hij de drugscriminaliteit die delen van de grote steden verziekt, wil aanpakken.Groot gelijk had hij ook toen hij de nogal kinderachtige opmerking van CDA-kamerlid Van Haersma Buma dat dit een 'beginnersfout' is, pareerde. Volgens minister Pechtold zou het een beginnersfout zijn als hij van mening veranderde. Daarom ook een paar vragen. Ik neem aan dat minister Pechtold nog steeds steun wil verlenen aan een proefproject voor gereguleerde teelt een toevoer van cannabis in Zuid Limburg? Is hij het met mij eens dat dit principieel iets anders is dan legalisering van softdrugs, waarbij handel en verkoop worden overgelaten aan de vrije markt?

In de gezamenlijke verklaring van beide ministers wordt benadrukt dat legalisering van softdrugs in Nederland niet aan de orde is. Minister Donner heeft het verschil tussen legalisering en strikte regulering van teelt en toevoer nooit begrepen en nooit willen erkennen. Mag ik aannemen dat minister Pechtold de vrijheid houdt om zonder legalisering wèl te pleiten voor regulering? Of is de praktijkman Pechtold wat ik niet hoop gezwicht voor dominee Donner. Heeft hij m.a.w. steun in het kabinet om als minister van Grote Stedenbeleid zijn lokale bestuurders te hulp te schieten?En kan hij mij dan uitleggen wat het kabinetsstandpunt is ten aanzien van een proefproject voor gereguleerde teelt en toevoer van cannabis?

Voorzitter, tot slot. De regering bepaalt het zelf. Maar u bent het wellicht met mij eens dat het een aardige geste zou zijn als minister Pechtold als eerste van beide ministers zijn maidenspeech in deze zaal kan houden.