Ingezonden persbericht


'Hoorn des overvloeds' en zomerprogramma Artotheek Rotterdam

Persbericht

'Hoorn des overvloeds'

Afgelopen weekend opende in de Artotheek de tentoonstelling 'Hoorn des overvloeds, een stad in beelden uitgelicht', over de stad als plek waar alles te koop en te krijgen is. Acht kunstenaars laten zien dat er geen grenzen zitten aan wat steden, vooral Rotterdam in dit geval, hun bewoners aanbieden. Pas op wat je wenst, want je kunt het allemaal krijgen. Drank, koopwaren, en andere zinnelijkheden: de tentoonstelling laat zien hoe een aantal kunstenaars er de gewoonte van maakt langs terrasjes te wandelen of 's avonds in clubs komen waar heel blote danseressen hun best doen. Of ze laten de verscheidenheid zien van winkels buiten het centrum, waar een enorme handel bloeit. De meeste exposanten gaan gewapend met fotocamera de stad in, een enkeling schildert. De tentoonstelling duurt tot 21 mei en de kunstwerken zijn te leen, vanaf twee euro per maand. 'Hoorn des overvloeds' is tevens de aftrap van het themaprogramma 'De Stad. Een Podium' dat tot ver in de zomer duurt met solo- en thematentoonstellingen en met talkshows op elke laatste zondagmiddag van de maand.

De tentoonstelling Hoorn des Overvloeds schetst met enkele impressionistische toetsen een sfeer van waar overvloed toe kan leiden. Welvaart en decadentie. Je kunt in de kunstwerken Rotterdam herkennen maar ook andere steden. Zo is Ineke Hauer bezig een bekend verschijnsel van de New Yorkse skyline naar Rotterdam te brengen: de houten watertank. Een project dat werkelijk binnenkort ergens in Rotterdam te zien zal zijn, en waarvoor ze een fotoserie maakte die nu in de Artotheek geëxposeerd wordt: ouderwetse watervoorzieningen in het hypermoderne stadsgezicht van New York. Heden en verleden ontmoeten elkaar ook in de foto's van Suzy Ann van den Berg. Soms is het een pijnlijke en dan weer ontroerende melting-pot, eigen aan een urbane ontwikkeling die haar wortels niet kan of wil wegpoetsen. Van den Berg begon haar stadsgezichten in Rotterdam maar exposeert in de Artotheek nu foto's die ze in Shanghai maakte. Verderop aan de muur hangt een selectie uit de serie stadsbeelden van Otto Snoek, een langlopend project waarin hij, schijnbaar onbewogen want niet oordelend, de mens in zijn omgeving, de mens in zijn euforie en de mens in zijn depressie portretteert. Bij de doldwaze dagen van de Bijenkorf, op een zaterdagavond in de Baja Beach Club, en overal waar er maar mensen samenkomen in de stad. Andere deelnemers aan de tentoonstelling zijn: Ko Aarts, Annette Kisling, Martin Luijendijk en Hans Wilschut. Luijendijk maakte een hele serie foto's van overdonderend volle winkelinterieurs in het multiculturele deel van Rotterdam West. De overvloedige stad als thema is actueel maar ook van alle tijden. Bij al deze recent gemaakte werken hangen daarom ook enkele café scènes geschilderd door Ferdinand Erfmann (1901-68) waar weelderige vrouwen biertjes ronddelen aan de stamgasten.

Hoorn des overvloeds, een stad in beelden uitgelicht

23 april - 21 mei

Artotheek Rotterdam

Nieuwe Binnenweg 75

Di - vr 12 - 17 uur, za 10 - 17 uur, zo 12 - 17 uur

www.cbk.rotterdam.nl

Zomerprogramma Artotheek Rotterdam: 'De Stad. Een Podium' met de volgende tentoonstellingen en bijeenkomsten:


1.5 - 30.6 De wonderbaarlijke terugkeer van Arendsoog, Nicolette Pot 'Businessman'

Het prototype van de businessman is een bekend gegeven: prachtig vormgegeven duikt hij geregeld op in de schaalmodellen die gebruikt worden bij architectonische maquettes. Pak, stropdas en houding bevestigen het universele beeld. Als aan het einde van de dag op Wallstreet de kantoren leegstromen met deze zakenmannen. Nicolette Pot ontwierp voor hen een sieraad: Businessman.

3.5 - 29.5 Arjen van Krieken

(Grote Vitrine)

Het werk van Arjen van Krieken ontstaat uit verzamelingen afgedankte materialen. Deze voegt hij samen, geeft ze nieuwe betekenissen. Hij maakt er organische wezens van die zich voortplanten uit industrieel afval. Zoals zijn bedelend meisje met fluit. Het kan een lijmsnuivend, stelend meisje zijn maar in werkelijkheid is het een lege thuistap op salontafelpootjes.

24.5 - 19.6 Helmut Smits, solopresentatie

(Ruimte: 'Rechtsachter')

28.5 - 3.7 Binnenweg - Binnenwereld, uitleententoonstelling

De stad wordt bevolkt door mensen, elk met hun eigen binnenwereld. Al deze binnenwerelden die naast elkaar bestaan in de stad, komen samen in de groepstentoonstelling 'Binnenweg - Binnenwereld' die deels gelijktijdig plaatsvindt met de theatermanifestatie De Binnenwegmonologen.

29.5 Tea & Talk 'De stad. Een podium', 15 uur

Elke laatste zondag van de maand bij de Artotheek een high tea met talkshow, waar kunstenaars vertellen over hun werk. Deze zomer staat de stad centraal in de exposities en dus ook de talkshows die de Artotheek organiseert. Gratis entree, en u kunt gelijk ook de tentoonstellingen bekijken.

31.5 - 3.7 Anne van Eck

(Grote Vitrine)

De objecten van Anne van Eck zijn hulpeloze, ogenschijnlijk pasgeboren dieren waarbij Van Eck onderzoekt hoe ze het dode materiaal leven in kan blazen. Het conflict tussen leven en kunst maakt haar keramische en papieren beestjes aandoenlijk en enigszins verontrustend.


1.6 - 31.7 De wonderbaarlijke terugkeer van Arendsoog, Ineke Heerkens & Floor Max: sieraden

21.6 - 24.7 Pim van Halem en Mia van der Burg

(Rechtsachter)

'Zoals soms m'n voeten op een vierkante meter vluchtige figuren dansen, zo danst m'n pen op het ritme van m'n hart.' (Pim van Halem) Deze dansen op papier zijn te zien in de gezamenlijke tentoonstelling van Van Halem en Mia van der Burg.

26.6 Tea & Talk 'Rotterdam Theaterstad', 15 uur

Elke laatste zondag van de maand bij de Artotheek een talkshow, waar kunstenaars vertellen over hun werk. Deze zomer staat de stad centraal in de exposities en dus ook de talkshows die de Artotheek organiseert. Gratis entree. De talkshow eind juni haakt in op de Binnenwegmonologen, een theatermanifestatie.


1.7 - 31.8 De wonderbaarlijke terugkeer van Arendsoog, Ela Bauer & Maria Hees: sieraden


5.7 - 7.8 Niels Post

(Grote Vitrine)


9.7 - 7.8 Pleinvrees en andere angsten, uitleententoonstelling

Groter, breder en wijder: sommige bouwkunst lijkt niet bedoeld te zijn om je prettig in te voelen. Hoe zorg je dat je je wel thuis voelt in een stad: kom in elk geval kijken bij de Artotheek, waar sommige kunstenaars de stad terugbrengen tot aangename proporties maar anderen juist blijk geven van pleinvrees. Kunst te leen vanaf 2 euro per maand.


31.7 Tea & Talk: lezing en ontmoeting met de kunstenaar, 15 uur


13.8 - 4.9 Stadsgezichten, uitleententoonstelling

Eeuwenoud maar niet stuk te krijgen, zeker niet nu de stad meer dan ooit in de belangstelling staat: het stadsgezicht. Dit schildergenre, tegenwoordig ook populair bij fotografen, is ruim vertegenwoordigd in de Artotheekcollectie. Als altijd zijn de kunstwerken te leen vanaf 2 euro per maand.