Ingezonden persbericht


Activiteitenplan Verslavingszorg 2005 Delft

Dit jaar moeten 12 verslaafden en 38 mensen met psychiatrische problematiek aan de slag in een dagactiviteit of een stage als het aan de gemeente ligt. Dat blijkt uit het activiteitenplan Verslavingszorg 2005 die het college van B&W gisteren heeft vastgesteld. Met middelbare en basisscholen wil de gemeente afspraken maken over een uitgebreider voorlichtingsaanbod aan leerlingen en ouders.

De sociale dienst, zorginstellingen en Bureau Vrijwilligerswerk werken nauw samen om in ieder geval 50 mensen die kampen met verslavings- en/of psychiatrische problemen (fase-4) in 2005 te plaatsen in een dagactiviteit. Parnassia BV zal specifiek voor verslaafden, ook van Dienstencentrum Over de Brug, bemiddelen naar een stage of werkplek en hen daarbij vervolgens begeleiden. Het verkrijgen van postadressen bij Dienstencentrum Over de Brug voor mensen buiten de regio Delft/Westland/Oostland is sinds 1 januari 2005 niet meer mogelijk.

Het voorlichtingsaanbod (verslaving) voor zowel middelbare scholieren als basisschoolleerlingen kan volgens de gemeente uitgebreider en moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zowel Parnassia, de GGD en PRAT (familieleden van verslaafden) werken hierin samen. Voorbeelden van bekende programma's zijn 'Gezonde school- en genotmiddelen' en 'Gezonde leefstijl voor jongeren'. Verhalend ontwerpen is een succesvol programma voor de basisschool die de gemeente wil promoten. In het najaar start er een voorlichtingscampagne voor kinderen en hun ouders tegen het gebruik van alcohol bij jonge kinderen.

De gemeente is als centrumgemeente verantwoordelijk voor verslavingszorg in de regio Delft/Westland/Oostland. Het aanbod is breed en integraal, van preventie tot maatschappelijk herstel. Met onder andere Parnassia en Dienstencentrum Over de Brug zijn afspraken gemaakt over hun activiteiten in 2005 op basis van de nota verslavingszorg 2003-2007. Naast aandacht voor de verslaafden zelf, is er aandacht voor de omgeving. Overlastbestrijding en resocialisatie van verslaafde veelplegers is een belangrijk punt dat nauw samenhangt met het Delftse veiligheidsbeleid.

Voor de redactie

Nadere informatie bij: Sharon Buys, Communicatie gemeente Delft, tel. 260 29 75.

-----------------------

---- --