Dienstenbond CNV

Ontwikkelingen Sociaal Plan / Reorganisaties onder de loep met Maetis
27-04-2005

Afgelopen vrijdag 22 april heeft er een gesprek plaatsgevonden met de heer John Zwanepol over de ontwikkelingen rondom de herstructurering en het Sociaal Plan binnen Maetis. Op de agenda stonden de reorganisatie van Operations en Verkoop, Maetis Consultancy en de diverse outsourcingstrajecten.

Medegedeeld is dat er circa 80 mensen zijn herplaatst van de 175 medewerkers die boventallig waren verklaard. Dit betekent dat er helaas voor degenen die niet herplaatst zijn momenteel een ontslagprocedure via het CWI loopt.

Twee jaar geleden was er nog sprake van circa 1200 FTEs, binnenkort kan dat circa 600 worden.

Maetis Consultancy
Maetis Consultancy zal als BV over een paar maanden niet meer bestaan. De fysiotherapeuten en de ergonomen worden geoutsourced naar Tigra. De overigen blijven binnen Maetis.

SMA
Er is uitgebreid over de SMAs gesproken, gezien alle onduidelijkheden die er (ook) bij deze groep leeft. Hun werk zal opdrogen en zij zullen dan boventallig worden. De CNV Dienstenbond heeft Maetis erop gewezen dat het sociaal plan (alle regelingen en procedures) ook op deze groep van toepassing is. Er is immers sprake van boventalligheid. Er kan dus geen sprake zijn van individuele procedures bij de kantonrechter. Afgesproken is dat de betrokkenen uiterlijk as. dinsdag een mail ontvangen waarin wordt bevestigd dat het sociaal plan te zijner tijd ook op hen van toepassing is.

Arbode
Volgens Maetis is het contract getekend. De betrokkenen (bedrijfshulpverleners, arbeidshygiƫnisten en veiligheidskundigen) zijn per 1 april jl. overgegaan. In het contract tussen Maetis en Arbode is de bepaling opgenomen dat er in het eerste jaar na de overgang geen harmonisatie van arbeidsvoorwaarden zal plaatsvinden.

Dit betekent echter niet dat na afloop van dat jaar Arbode eenzijdig wijzigingen in uw arbeidsovereenkomst kan aanbrengen. Arbode heeft Maetis te kennen gegeven niet met de vakbonden rond de tafel te willen zitten en alles met iedere individuele werknemer te willen regelen. De CNV Dienstenbond heeft vandaag, 26 april 2005, contact opgenomen met Arbode om een afspraak te maken. Arbode zal zo spoedig mogelijk hierop reageren.

Ook hebben wij Maetis aangespoord het belang van overleg met ons (nog) eens onder de aandacht te brengen van Arbode.

Overgang van onderneming betekent dat bijna alle arbeidsvoorwaarden mee overgaan, met uitzondering van pensioen. Het is dan ook verheugend dat Maetis toch heeft kunnen regelen dat de betrokkenen bij PGGM onder dezelfde condities blijven. Dit betekent dat u door Maetis, als oude werkgever, wordt afgemeld. Arbode moet u, als nieuwe werkgever aanmelden bij PGGM. Wij raden u aan erop toe te zien dat dit gebeurt. De afspraak is dat u ook bij VGZ verzekerd kunt blijven voor de ziektekosten (beide zijn zoals u weet aandeelhouder van Maetis).

Een probleem is nog de reistijd naar en van klanten. Bij Arbode blijkt dit eigen tijd te zijn, in tegenstelling tot Maetis. Maetis heeft aangegeven hier niets mee te kunnen doen.

De medewerkers worden in een aparte BV ondergebracht. Wij hebben gevraagd waarom dit is en welke risicos de medewerkers daar mee lopen. Maetis heeft een contract voor 3 jaar met Arbode dat zij diensten inkoopt bij de desbetreffende BV. Wij hebben aangegeven dat dit geen enkele garantie biedt voor betrokkenen. Net zoals bij Maetis mensen worden ontslagen, kan dit ook in de toekomst bij Arbode gebeuren. Wij kunnen echter niet afdwingen dat dit niet zal gebeuren en/of dat het huidige sociaal plan van Maetis dan alsnog op u van toepassing wordt. Wel zal dit punt zeker aan de orde gesteld worden indien wij erin slagen om in gesprek met Arbode te raken.

Tigra
Circa 11 mensen (bedrijfsfysiotherapie en ergonomen) gaan over naar Tigra (ook in een aparte BV). Dinsdag 26 april wordt er door Maetis een voorlichtingsbijeenkomst gehouden. Vervolgens worden er individuele gesprekken gepland.

Wij hebben gevraagd of Tigra met de vakbonden wil praten. Waarschijnlijk niet, maar Maetis zal er nog eens op aandringen. Maetis kon nog geen antwoord geven op onze vraag hoe het staat met pensioen bij Tigra en andere arbeidsvoorwaarden. Daarom is er een vervolgafspraak gemaakt met ons op 2 mei. Als u voor die tijd nog zaken heeft waarvan u wilt dat wij die aan de orde stellen, laat het ons weten.

Overige outsourcing
Maetis is in onderhandeling met nog een partij om boventallige verzuimbegeleiders te outsourcen. Nadere informatie, anders dan de naam van de partij met wie gepraat wordt, hebben wij nog niet gekregen.

CAO
Wij hebben 11 mei een afspraak met de heer John van Hoof. Wij vinden het ongewenst om nog langer onzekerheid te laten bestaan over wel of niet weer met de vakbonden aan tafel om een CAO (en eventuele toekomstige sociaal plannen, et cetera) af te sluiten. Daarom is afgesproken dat wij na het overleg dat Maetis met de OR wil hebben, begin deze week, in de loop van de week te horen krijgen hoe en wat. Laat de OR weten dat u wilt dat de vakbonden weer de overlegpartner zijn bij o.a. het regelen van sociale gevolgen van fusies, reorganisaties en dergelijke en dat de vakbonden een CAO bij Maetis gaan afsluiten. Anders kan bijvoorbeeld de OR zelf afspraken gaan maken, of worden de arbeidsvoorwaarden door Maetis gewijzigd.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon 010 - 265 11 11 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl