Dienstenbond CNV

Voorstellen CAO Delta Lloyd 2005-2006

27-04-2005

Op 10 mei as. wordt de aftrap voor een nieuwe CAO 2005-2006 bij Delta Lloyd (DL) genomen. De komende weken gebruiken wij om samen met onze (kader)leden en CAO-commissie onze inzet voor de komende onderhandelingen vast te stellen.

Ook zullen wij op deze dag op verschillende vestigingen binnen DL flayers gaan uitdelen om de CNV Dienstenbond nadrukkelijk onder de aandacht van uw niet-georganiseerde collegas te brengen en hen op te roepen lid te worden van het CNV. Om uw collegas over de streep te trekken kan het vast geen kwaad om te vertellen dat bij Delta Lloyd het lidmaatschap betaald kan worden uit het brutoloon, zodat men per saldo maar de helft van het bedrag hoeft te betalen. Wij roepen u op om ons te helpen van deze ledenwerfactie een succes te maken en de komende week tenminste 1 collega lid van de CNV DienstenBond te maken.

Hierbij treft u onze ideeën voor de nieuwe Delta Lloyd CAO. Hebt u aanvullende ideeën, suggesties of op- en aanmerkingen dan kunt u deze aan ons kenbaar maken via onderstaand e-mailadres, bij voorkeur vóór 4 mei aanstaande.

Voor vragen of meer informatie dan wel reageren kunt u contact opnemen met Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon 010 - 265 11 11 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl

Voorstellen CAO Delta-Lloyd 2005-2006


1. Looptijd

Wij stellen een looptijd voor van 12 maanden, te weten van 1 juni 2005 t/m 31 mei 2006.


2. Salarisontwikkeling

Wij stellen voor de salarissen en de salarisschalen per 1 januari 2006 structureel te verhogen met 2,5 %. Hierbij is rekening gehouden met de geschatte inflatie voor de komende periode maar ook met het feit dat een deel van de verhoging ten goede komt aan de werknemersbijdrage in de pensioenpremie.

Daarnaast willen wij afspraken maken over een éénmalige uitkering voor vakbondsleden.

Topinkomens

Het door het kabinet en de sociale partners gesloten sociaal akkoord behelst onder andere de afspraak dat terughoudend met loonontwikkeling wordt omgegaan. Dit geldt zowel voor CAO-lonen als niet CAO-lonen. Wij willen inzicht krijgen in en duidelijke afspraken maken over de ontwikkeling van de topinkomens en de buiten CAO-ontwikkeling. Op die manier draagt iedereen bij aan een verantwoorde loonkostenontwikkeling en daarmee aan behoud van werkgelegenheid.


3. Vut, Prepensioen en Levensloop dossier

Zoals u waarschijnlijk weet, heeft het kabinet de prépensioenregeling feitelijk onmogelijk gemaakt door niet langer toe te staan dat de premies fiscaal aftrekbaar zijn. De CNV Dienstenbond wil met uw werkgever de mogelijkheden onderzoeken om tot een ombouw van de prépensioenregeling te komen op de wijze die recht doet aan de belangen van onze leden. In dat kader dient een evenwicht tussen repareren en vernieuwen gezocht te worden. Hierbij kan dan eventueel ook de fiscale ruimte die de nieuwe levensloopregeling biedt betrokken worden.


4. Inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid

In de afgelopen periode hebben wij een goede afspraak met uw werkgever kunnen maken over de salarisaanspraken gedurende het eerste en tweede ziektejaar.

Met deze afspraak zijn we er echter nog niet: ook ten aanzien van de periode na het tweede ziektejaar gaat er het nodige veranderen. Met ingang van 1 januari 2006 zal het huidige WAO-stelsel komen te vervallen. In de plaats daarvan komt naar alle waarschijnlijkheid de WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) die de positie van de arbeidsongeschikte werknemer vanaf het derde ziektejaar regelt. Wij willen met uw werkgever nader overleg voeren over de implicaties van de nieuwe WIA voor de Delta Lloyd medewerkers. Hierbij zullen een aanvulling op de arbeidsongeschiktheidsuitkering en ontslagbescherming voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten centrale themas dienen te zijn.


5. Nieuw ziektekostenstelsel

Met ingang van 1 januari 2006 zal naar verwachting ook een nieuwe Ziektekostenstelsel van kracht worden waarin het onderscheid tussen Ziekenfonds- en Particulier verzekerden zal verdwijnen. Wij willen met uw werkgever nader overleg voeren over de implicaties van het nieuwe Ziektekostenstelsel voor de Delta Lloyd medewerkers. Hierbij zal niet alleen het huidige budget (hoogte werkgeversbijdrage) maar ook het huidige pakket aan producten en diensten centraal dienen te staan.


6. Arbeidspatroon 4 x 9

Wij hebben moeten constateren dat de huidige CAO afspraak over de arbeidspatronen, die in theorie de mogelijkheid biedt om te werken in een patroon van een 4 x 9 uur per week, in de praktijk niet werkt. Het 4 x 9 patroon blijkt in de praktijk op een blokkade van het management te stuiten. Wij willen daarom met uw werkgever afspraken maken die deze blokkade wegneemt en (daar waar mogelijk) op een serieuze manier rekening houdt met de voorkeur van de medewerker.


7. Beoordelingscyclus / Functiewaardering

Er ontstaat bij ons het beeld dat het HAY functiewaarderingssysteem binnen het concern op niet altijd even eenduidige wijze wordt toegepast. Wij willen daarom tezamen met uw werkgever en de COR ontwikkelingen nader onderzoeken en evalueren en eventueel met gepaste verbeteringsvoorstellen komen.


8. Arbeidsomstandigheden

Veel medewerkers binnen Delta Lloyd hebben te maken met een toenemende werkdruk en/of een toename van beeldschermwerk. De aangekondigde invoering van elektronische documentverwerking volgens het DIS-systeem, zal hieraan een verdere bijdrage leveren. Wij willen deze ontwikkelingen bespreken in relatie tot de preventieve maatregelen waaraan Delta LLoyd zich in de CAO en het ARBO-convenant Banken heeft verbonden. Zonodig zullen wij met nadere voorstellen komen die de medewerkers in dit verband een verdergaande bescherming biedt.


9. Vernieuwing Sociaal Plan

Medewerkers van wie de functie vervalt in het kader van een reorganisatie zijn steeds moeilijker binnen Delta Lloyd te herplaatsen. Deze interne herplaatsing is echter een belangrijke peiler van het huidige Sociaal Plan. Wij zijn daarom van mening dat wij moeten bekijken in hoeverre het Sociaal Plan nog aan zijn doelstellingen voldoet, dan wel voor herziening vatbaar is. Op dit moment is daarom een werkgroep van kaderleden van de gezamenlijke bonden aan het onderzoeken met welke verbeteringsvoorstellen wij zouden kunnen komen. Op het moment dat wij aan de hand van de conclusies van de werkgroep met voorstellen willen komen, zullen wij onze leden hierover nader informeren.