Gemeente Venlo


Europaplein Venlo gaat op de schop

Binnen de gemeente Venlo telt de rotonde Europaplein tot een van de zogenaamde 'blackspots' waar geregeld ongelukken gebeuren. Om deze verkeersonveilige situatie een halt toe te roepen heeft de gemeente Venlo besloten de rotonde grondig aan te pakken.

Uit overleg tussen de gemeente en provincie is gebleken dat het opheffen van deze "blackspot" in het regionaal verbindend wegennet dermate belangrijk wordt geacht dat hiervoor inmiddels een financiële bijdrage vanuit de provincie is toegezegd. Een deel van de

extra kosten van aanpassing van de vormgeving kunnen hieruit worden bekostigd.

Er is gekozen voor een variant gebaseerd op het type "Turborotonde".

Turborotonde
Bij het type Turborotonde wordt middels een duidelijke markering het verkeer op de buitenste rijstrook automatisch in één rijstrook van de rotonde afgeleid.

Bij het Europaplein is echter, gezien de grote verkeersdrukte op de hoofdroute Klagenfurtlaan richting Weselseweg, een dubbele rijstrook richting A-67 nodig. Het aantal rijstroken op de rotonde wordt daarom teruggebracht van 3 naar 2. Door de toeleidende wegen meer op het middelpunt van de rotonde te richten, nemen de rijsnelheden bij het oprijden hiervan duidelijk af. Het uitzicht naar het verkeer op de rotonde wordt hierdoor overzichtelijker.

Door het terugbrengen van het aantal rijstroken op de rotonde van 3 naar 2 en het toepassen van genoemd turbo-ontwerp, wordt het rijden op de rotonde voor bestuurders bovendien eenvoudiger.

Uitvoering werkzaamheden

Omdat de rijbanen tijdens de werkzaamheden geheel worden afgesloten voor het verkeer, is er in verband met de hoge verkeersdrukte op het Europaplein voor gekozen de werkzaamheden in de weekenden te plannen. Tijdens normale werkdagen wordt er alleen buiten de spitsuren gewerkt. Hierdoor wordt de verkeersoverlast zoveel mogelijk beperkt.

Op normale werkdagen is er buiten de spits slechts één rijstrook per aansluiting beschikbaar.

De werkzaamheden nemen circa 15 dagen in beslag en staan gepland voor de periode van maandag 06-06-2005 tot maandagochtend 20-06-2005, uiterlijk 06.00 uur:
* Tijdens de normale werkdagen (maandag 06-06-05 t/m vrijdag 17-06-05) wordt er buiten de spitstijden gewerkt aan de aanpassingen van de toeleidende wegen. Hierbij is slechts één rijstrook beschikbaar voor het verkeer.
* Tijdens het eerste weekend, van zaterdagavond (11-06-05) vanaf 18.30 uur tot maandagochtend (13-06-05) 06.00 uur, wordt gewerkt aan de doorgaande asfaltrijstroken van de Weselseweg. Hierdoor is gebruik van de Weselseweg niet mogelijk.
* Tijdens het tweede weekend wordt de rotonde Europaplein en de Weselseweg voorzien van een nieuwe asfaltdeklaag en nieuwe markeringen. Voor deze werkzaamheden worden de wegen volledig afgesloten voor het verkeer in alle richtingen. Tijdens dit tweede weekend zijn het Europaplein en de Weselseweg afgesloten voor het verkeer vanaf vrijdagavond (17-06-05) tot maandagochtend (20-06-05) 06.00 uur.

Wij zijn ons ervan bewust dat de werkzaamheden aan rotonde Europlein overlast met zich meebrengt. We doen er echter alles aan deze overlast zo veel mogelijk te beperken en vragen om uw begrip.