Openbaar Ministerie

Actuele berichten
27 april 2005

Flinke daling aantal verkeersdoden in 2004

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar flink gedaald. Er vielen 881 doden ten opzichte van 1088 in 2003, een afname van 19%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Adviesdienst Verkeer en Vervoer, die minister Karla Peijs vanmorgen presenteerde. Ze is 'verschrikkelijk tevreden' met de cijfers, maar
waarschuwde tegelijkertijd voor teveel optimisme. Ze gaat daarom met volle kracht vooruit met de
verkeersveiligheidsplannen.

Pluim voor weggebruikers
Een verklaring voor de dalingen is er volgens minister Peijs ,,niet helemaal''. Het aantal snelheidsovertredingen en schadeclaims bij verzekeraars laat ook een daling zien, en ook elders in Europa zakken de aantallen slachtoffers. De overheid heeft met maatregelen op het gebied van beleid en handhaving de aanzet gegeven, maar het is de
weggebruiker die uiteindelijk minder
snelheidsovertredingen heeft begaan en daar nu de vruchten van kan plukken. Dit is een bevestiging van de ingeslagen weg op het gebied van verkeershandhaving in Nederland.

Ook minder kinderen slachtoffer
Opnieuw vielen de meeste doden onder inzittenden van personenauto's en bestelbusjes. Toch daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder inzittenden van bestelauto's in 2004 drastisch ten opzichte van 2003: 14 in 2004 ten opzichte van 55 in 2003. In 2004 kwamen ook minder kinderen en tieners in het verkeer om het leven. De sterke daling van vorig jaar valt nog niet helemaal te verklaren. Wel past de afname in een meerjarige trend.

Onderzoek vrachtwagens
Tijdens de presentatie van de verkeerongevalcijfers in Delft kondigde minister Peijs een onderzoek aan naar ongelukken met rechtsafslaande vrachtwagens. In 2004 kostte dit soort ongelukken aan zestien fietsers het leven. Dat is het hoogste cijfers sinds de invoering van de verplichte dodehoekspiegel.

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Lees meer over verkeershandhaving op de website van het Bureau Verkeershandhaving OM