Rechtbank Roermond


4 jaar gevangenisstraf met TBS en dwangverpleging voor moord op echtgenoot

Roermond, 27 april 2005 - Voor de moord op haar echtgenoot is een 35-jarige vrouw uit Ospel vrijdag 21 april 2005 door de rechtbank Roermond veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar met TBS (Ter Beschikking Stelling) en dwangverpleging.

De rechtbank Roermond verklaart wettig en overtuigend bewezen dat de 35-jarige vrouw haar man op 16 november 2004, terwijl hij op de bank lag te slapen, opzettelijk en met voorbedachten rade een mes in de hals heeft gestoken.

Tijdens de terechtzitting is gebleken dat verdachte bij het slachtoffer is gaan zitten, daar een sigaret heeft gerookt, op een gegeven moment naar de kelder is gegaan en daar een keukenmes heeft gepakt. Vervolgens is zij weer bij het slachtoffer, dat op de bank lag, gaan zitten, is opnieuw opgestaan en is met het mes in haar handen naar het slachtoffer toegelopen. Verdachte heeft verklaard met het mes twee maal een stekende beweging te hebben gemaakt naar het slachtoffer, als het ware om te proberen. Vervolgens heeft verdachte doorgezet en heeft hem met dat mes eenmaal in zijn nek gestoken.

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek is gebleken dat er in de persoonlijkheidsstructuur van de vrouw een forse scheefgroei is ontstaan. Zij lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dat betekent in haar geval dat ze gebrek heeft aan respect voor autoriteit en gezag, dat minderwaardigheidsgevoelens haar vreemd zijn en dat ze een overwaardig zelfbeeld en een hoge mate van zelfverzekerdheid heeft. De conclusie van dit onderzoek is dat verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank neemt deze conclusie over.

Bij de strafoplegging heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de vrouw bijzonder veel in haar huwelijk en gezin heeft geïnvesteerd. Verdachte heeft zware jaren achter de rug: de zorg voor twee kleine kinderen, van wie er één autistisch is, en een echtgenoot, die steeds verviel in drankmisbruik. Verdachte was aan het einde van haar Latijn en toen haar echtgenoot een paar dagen voor het gebeuren weer verviel in overmatig alcoholgebruik viel de grond onder haar voeten weg.

Volgens de deskundigen, die de vrouw onderzocht hebben, is het niet uitgesloten dat, als de verdachte geen zicht krijgt op haar eigen functioneren en wat de consequenties kunnen zijn van bepaald gedrag, zij weer overgaat tot gewelddadig gedrag. Om dit recidivegevaar te beperken is behandeling nodig. En omdat de persoonlijkheidsstoornis van de vrouw de continuïteit van de behandeling in gevaar kan brengen, adviseren de deskundigen terbeschikkingstelling met dwangverpleging. De rechtbank heeft dit advies gevolgd.

Bron: Rechtbank Roermond
Datum actualiteit: 27 april 2005 Naar boven