Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KARTELWAAKHOND NMA KRIJGT E 200.000.000 SCHADECLAIM

OPGELEGD DOOR NEDERLANDSE AUTOBERGERS.

Bedrijfsleven draait voor de 1e keer de rollen om na falende NMA.


- Autobergers eisen per direct hun werk terug; betrouwbaar concept kan per 16 mei vrijwel kosteloos worden ingevoerd


- Schadeclaim (150 tot 250 miljoen euro) tegen Ministeries van Economische Zaken (NMA) en Verkeer en Waterstaat (RWS) en Binnenlandse Zaken (Politie)

Een grote groep van ernstig benadeelde autobergers zal nog deze week een kort geding aanspannen bij de Bestuursrechtbank in Rotterdam een voorlopige voorziening tot herstel van hun werkgebieden en intrekking van de door de NMA aan de autoverzekeraars verleende kartel-ontheffing 1999, In een door de bergers gewonnen procedure voor diezelfde Rechtbank is de NMA (en de Minister van Verkeer en Waterstaat en de Stichting Incident Management Nederland) op 22 december 2004, veroordeeld tot het volledig behandelen van alle bezwaren van de bergers die tegen de verleende ontheffing sinds 2001 zijn ingebracht. Iets wat tot op heden steeds door de NMA, om onduidelijke redenen, is geweigerd.

De nieuwe behandeling zal, volgens de stellige overtuiging van de bergers, waarschijnlijk leiden tot het volledig en met terugwerkende kracht intrekken van de aan de verzekeraars verleende ontheffing, voor een nu al 6 jaar durend kartel in de bergingsbranche. Hiermee komt de weg vrij voor ruim 60 bergers hun bedrijf weer op te starten. De gehele onderzoeksprocedure afwachten is onaanvaardbaar vanwege het spoedeisend belang en de nog steeds oplopende schade. Vele autobergers hebben al ruim 2 jaar geen werk meer. Een schadeclaim wordt voorbereid die, na eerste schatting, uit zal komen tussen de 150 en 250 miljoen euro. De claim wordt ingediend bij de NMA (onderdeel Economische Zaken). Het ligt in de Lijn der verwachting dat de NMA // Economische Zaken de positie van de verzekeraars En de Ministeries van BZK en V & W zal betrekken.
In aanvulling op door de Kamerleden Aptroot /Luchtenveld gestelde vragen (dd. 9-3-2005) zal de Kamer op 8 juni in een Algemeen Overleg nadere vragen stellen.

Vereniging Bergers Belangen VBB
BVB Branchevereniging voor Bergingsbedrijven BVB

Het uitvoerige persbericht (4 pag.) is per direct op te vragen: Woordvoerders:
Jos Dijkstra 071 - 541 5560
Email: bvbnl@planet.nl
Maarten Brekelmans 06 - 53 121 121
maartenbrekelmans@planet.nl

27-4 13.20u

---- --