Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: aanjagen reconstructieprojecten noodzakelijk

Het verder stimuleren van de uitvoering van reconstructieprojecten was het voornaamste onderwerp van het Bestuurlijk Overleg Reconstructie. Bestuurders van provincies, waterschappen en gemeenten zaten vandaag (27 april) om tafel met minister Veerman van Lanbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, staatssecretaris van Geel van VROM en staatssecretaris Schulz- van Haegen van Verkeer en Waterstaat.

Het is tijd dat de uitvoering van de reconstructieplannen een impuls krijgen, aldus de VNG. Tijdens het bestuurlijk overleg werden verschillende middelen om die impuls te geven besproken.

Vanaf de zomer worden provinciale bijeenkomsten georganiseerd. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor provincies, gemeenten en waterschappen. Het uitwisselen van kennis en ervaring over de uitvoering van reconstructie staat tijdens deze bijeenkomsten centraal.

Voor het opstarten van projecten in de reconstructiegebieden zijn extra capaciteit en middelen nodig. VNG, provincies en rijk maken nadere afspraken over de inzet van procesgeld. Dit is een extra stimulans om van planvorming tot de daadwerkelijke uitvoering te komen.

De vitalisering van het landelijk gebied loopt traag vanwege het woud aan regelingen en procedures bij de diverse overheden. De VNG is momenteel al een project gestart om de één-loket functie in het kader van de VROM-vergunning uit te werken. Enkele gemeenten, waaronder de gemeente Deurne heeft aangegeven als pilotgemeente te willen fungeren.

Naast het uitwerken van de één-loketfunctie richten de pilots zich ook op uitwisseling van kennis en ervaring tussen gemeenten. Afgesproken is dat de VNG de bevindingen publiceert op www.vng.nl