FNV

Overleg over cao bij Akzo Nobel wordt hervat

De onderhandelingen over een nieuwe cao bij Akzo Nobel worden woensdagmiddag om half vijf hervat. FNV Bondgenoten gaat in een uitnodiging die de werkgever deze ochtend stuurde.

"Ik denk dat Akzo goed geschrokken is van de massale werkonderbreking vorige week donderdag", reageert vakbondsbestuurder Ben Roodhuizen. "Akzo wil het niet op echte acties laten uitdraaien, vermoed ik. We kunnen er dus door onderhandelen uit komen. Daarom heb ik de uitnodiging aagenomen."

Vorige week legde FNV Bondgenoten nog een `handreiking' van de werkgever terzijde. Akzo Nobel stelde voor het hele pensioendossier buiten de discussie te plaatsen. Dat was akkoord voor zover het omstreden voorstel inzake de verzelfstandiging van het fonds betrof. Maar dat mocht, wat de bonden betreft, niet gelden voor de noodzakelijke ombouw van de regelingen.

Donderdag kwam het tot een werkonderbreking waar tweeduizend werknemers aan deelnamen. Dat gold als generale repetitie voor stakingsacties die volgen als niet voor 30 april een resultaat is geboekt.

De vakbonden, die zo nauw samenwerken dat ze zelfs een gezamenlijke voorstellenbrief hebben geschreven, eisten hervatting van de onderhandelingen over alle onderwerpen, inclusief prepensioen, vut en levensloop, maar exclusief de stelselwijziging. Parallel aan dit overleg kan verder overleg plaatsvinden met onze deskundigen over de voorwaarden waaronder een stelselwijziging mogelijk kan plaatsvinden.

Voor steeds meer werknemers bij Akzo Nobel is de maat vol. Zij willen na elf maanden nu eindelijk wel eens een nieuwe cao met goede afspraken over pensioen, inkomen, winstdeling en arbeidsongeschiktheid.