Ingezonden persbericht


Geachte mediarelatie,

Bijgaand treft u een tweede brief aan die Paul Hermanides, voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland afdeling Amsterdam, zojuist aan burgemeester Job Cohen heeft gestuurd. De afdeling Amsterdam van Koninklijk Horeca Nederland maakt zich nog immer grote zorgen over de Koninginnenacht die vrijdagavond begint.

De burgemeester heeft afwijzend gereageerd op de brief van vorige week. De horeca in de hoofdstad kan op deze wijze geen medeverantwoordelijkheid nemen voor de openbare orde.

Indien u nog vragen heeft, dan kunt u zich in verbinding stellen met Paul Hermanides, voorzitter afdeling Amsterdam, Koninklijk Horeca Nederland, via 020-8502421 of mevrouw Reinet Krijger, manager afdeling Amsterdam, Koninklijk Horeca Nederland, 06 - 53 68 30 78. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groeten,

Jacques Happe
communicatie adviseur
Koninklijk Horeca Nederland
Pelmolenlaan 10
3447 GW Woerden
0348 - 489 438 / 06 - 55 111 975
j.happe@horeca.org
de horeca, gastheer van de samenleving

Stadhuis Amsterdam
T.a.v. de heer M.J. Cohen, Burgemeester
Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Amsterdam, 27 april 2005

Geachte heer Cohen,

In het overleg dat ik gisteren met één van uw medewerkers had, werd duidelijk dat u, na onze brief van vrijdag jongstleden, tot op heden geen aanleiding ziet om op uw standpunt terug te komen.

Natuurlijk begrijpen wij dat uw agenda niet alleen draait om Koninginnenacht en horeca, en vanzelfsprekend hechten wij belang aan het standpunt van de driehoek. Echter, wij maken ons dermate zorgen over de openbare orde op en rond de evenementlocaties, dat wij gisteren het initiatief hebben genomen om de betrokken ondernemers bij elkaar te brengen. Ook vanuit hen krijgen wij nadrukkelijke berichten over de gevaren voor de openbare orde. Onze standpunten zijn u al bekend, wij hebben deze alsnog als bijlage bijgevoegd.

De ondernemers kunnen op dit moment geen medeverantwoordelijkheid nemen voor de openbare orde. Graag geven wij u nogmaals in overweging het gevraagde aantal tappunten van 47 toe te kennen voor de nacht. Dit aantal is namelijk in overleg met het Stadsdeel Centrum bepaald en is in overeenstemming met de, door eenieder, gewenste sfeer.

Indien u niet aan ons verzoek kunt voldoen, doe ik een dringend beroep op u om in ieder geval op die locaties waar in gezamenlijkheid met bewoners, culturele instellingen, horeca en de gemeente Amsterdam evenementen zijn georganiseerd, die maatregelen te treffen die recht doen aan de openbare orde en veiligheid. U kunt zich toch met mij voorstellen dat één tappunt op bijvoorbeeld het Rembrandtplein, de Regulierdwarsstraat of het Leidseplein etc., wel aanleiding moet geven tot gedrang en onrust.

Wij realiseren ons dat het vijf voor twaalf is, toch hoop ik spoedig van u een reactie te mogen vernemen. In afwachting van uw antwoord verblijf ik,

Hoogachtend,
Namens alle betrokken horecaondernemers

Paul Hermanides
Voorzitter Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Amsterdam Bijlage Standpunten horecaondernemers


. De horeca is door de gemeente gevraagd culturele evenementen te organiseren tijdens de Koninginnenacht en niet andersom.


. Op basis van toezeggingen en gewekte verwachtingen hebben de ondernemers diverse evenementen ontwikkeld. In de verstrekte evenementenvergunningen stonden de taps ingetekend. Daarbij blijkt uit verslaglegging dat op de evenementlocaties enkele buitentaps mogelijk zouden zijn (4e bijeenkomst werkgroep Koninginnedag van 13 december 2004).


. De ondernemers maken zich ernstig zorgen over de veiligheid tijdens de diverse evenementen. Met name op de grote pleinen waar slechts één tappunt vergund is, lijkt een onbeheersbare drukte te ontstaan.


. Nu de ondernemers zelf geen invloed hebben op het beheersen van de publieke stroom en ook niet zijn gevraagd te adviseren, benadrukken wij dat de verantwoordelijkheid voor het verloop van de nacht inzake de openbare orde en veiligheid volledig bij de gemeente ligt.


. Het argument van de driehoek, dat meer dan 27 buitentaps leidt tot gevaar voor de openbare orde en veiligheid, staat ons inziens haaks op de meer dan 300 tapvergunningen die verleend zijn voor de dag.


. De horeca ervaart dat zij door de Centrale Stad niet serieus genomen wordt. De ondernemers bieden de stad in de nacht kleinschalige culturele evenementen aan om het zilveren jubileum van de Koningin extra luister bij te zetten. Voor deze inspanningen krijgen zij tien dagen van tevoren van de gemeente nul op het rekest. Indien van het begin af aan duidelijk was geweest dat er weinig tot geen ruimte was voor tappunten, waren dergelijke evenementen niet georganiseerd.


. Voor alle duidelijkheid: ondernemers willen geen bierfestijn. De ondernemers hebben zich ingezet voor een nacht voor alle Amsterdammers, waarbij meerdere tappunten juist een middel zijn om de toeloop te spreiden en een goed verloop van de nacht te bevorderen. Dat zij hun eigen verantwoordelijkheid helder in het vizier hebben blijkt wel uit het beperkt aantal aanvragen voor tapontheffingen in de nacht.


---- --