Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 27

APRIL 2005

Bourgeois zegt president Rugova 150.000 euro toe (Balkanactie)

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois kondigde naar aanleiding van zijn ontmoeting met de Kosovaarse president Rugova aan nog dit jaar 150.000 euro vrij te maken voor een nieuw project van Balkanactie ter bevordering van de landbouw- en economische ontwikkeling in de Kosovaarse regio Shtime.

Kosovo klimt momenteel langzaam uit een diep dal na de politieke crisis eind jaren '90. Een groot aantal regio's lijden echter nog onder grote werkloosheid, toenemende armoede, weinig lokale productie en een groeiende stadsvlucht naar Prishtina en omgeving. Balkanactie wil met de steun van de Vlaamse overheid advies en begeleiding verschaffen aan lokale landbouwondernemers, de toegang tot kredieten vergemakkelijken, nieuwe landbouwactiviteiten organiseren, een landbouworganisatie opstarten en een commerciële melkproductie opzetten.

De politici hadden het in hun ontmoeting onder andere over het onzekere statuut van Kosovo. Rugova pleit, als hevig voorvechter van een onafhankelijk Kosovo, voor een snelle terugtrekking van de VN uit het gebied gevolgd door een referendum over de toekomst van Kosovo. De VN houden daarentegen vast aan Resolutie 1244, die stelt dat Kosovo onderdeel blijft van Servië-Montenegro. Minister Bourgeois verzekerde president Rugova dat Vlaanderen de Kosovaarse situatie op de voet volgt en projecten in de regio zal blijven ondersteunen.

De nieuw vrijgemaakte subsidies voor Balkanactie kaderen in het sterke engagement van Vlaanderen tijdens het hoogtepunt van de Kosovocrisis. Toen ondersteunde de Vlaamse overheid verschillende NGO's in hun activiteiten in de getroffen gebieden. Ook nu, bij het herstel van Kosovo, wil minister Bourgeois een Vlaams steentje bijdragen.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be