Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Minister Remkes verheugd met uitkomst AR Rapport beloning hogere ambtenaren

27 april 2005

Euro's Minister Remkes is blij met de belangrijkste conclusie van de Algemene Rekenkamer dat de beloning van hogere ambtenaren over het algemeen volgens de regels gebeurt en dat er in zeer geringe mate sprake is van onrechtmatigheden en onvolkomenheden. Volgens de Rekenkamer komt het totale bedrag neer op 0,07% van de loonsom. De bewindsman ontving het rapport vandaag uit handen van de president van de Algemene Rekenkamer.
---

Verreweg het grootste deel van de gemaakte fouten is louter formeel van aard. De conclusie bevestigt het beeld uit het eerder in opdracht van het kabinet uitgevoerde rijksbrede onderzoek, dat er absoluut geen sprake is van structurele misstanden in de beloningspraktijk bij het Rijk.

Uit het onderzoek van de Rekenkamer is opnieuw naar voren gekomen dat er bij de ministeries en Hoge Colleges van Staat wel een aantal foutieve beslissingen is genomen die te maken hebben met gebreken op administratief-organisatorisch gebied.

De Rekenkamer doet in haar rapportage een aantal aanbevelingen waaronder de oproep aan de ministeries om dit jaar de nog bestaande onrechtmatigheden weg te nemen. Minister Remkes ondersteunt deze aanbeveling en hij wijst er tevens op dat het herstel in de meeste gevallen eenvoudig is te realiseren. Hij wijst er wel op dat de ministeries al veel in gang hebben gezet. Ook de komst van P-direkt, het nieuwe beheersysteem voor salarisadministratie, wordt zo ingericht dat beloningsbeslissingen voortaan in opzet procedureel juist en foutloos worden genomen.

Tot slot pleit de Rekenkamer ervoor een aantal regels op één lijn te brengen en zo nodig aan te scherpen. Het kabinet streeft naar meer eenheid bij het Rijk op dit gebied en met het oog hierop is al eerder het programma Harmonisatie Arbeidsvoorwaarden Rijkspersoneel gestart.

In opzet wordt ook door de Rekenkamer gebruikt. 100% foutloos bestaat niet.