Vereniging FME-CWM


Industrieel onderhoud van levensbelang voor economie

"Professioneel industrieel onderhoud is van levensbelang voor de economie. Zonder deskundig en veilig onderhoud kan de maakindustrie niet voortbestaan in Nederland. Het economische belang wordt ook duidelijk uit het brede terrein dat de onderhoudsdienstverlening beslaat. Niet alleen proces- en productie-installaties, maar ook logistieke systemen in onder meer industrie, energie, infrastructuur en offshore worden door onderhoudstechnici in goede en veilige staat gehouden."

Dit stelt Jan Kamminga voorzitter van de Vereniging FME-CWM in zijn inleiding ter gelegenheid van de oprichting van brancheorganisatie Profion, tijdens het Industrial Maintenance Congres in Ahoy Rotterdam op dinsdag 26 april 2005.

Ondanks het economische belang van onderhoud zijn er nauwelijks cijfers over. Kamminga: Het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt niet in staat met zijn indelingen de snelle veranderingen in de industrie te volgen. Dat blijkt nu ook weer bij onze poging het belang van industrieel onderhoud in kaart te brengen. We hebben het al eerder moeten constateren toen we probeerden het economische belang van industriële dienstverlening te becijferen.

Hij gaf in het kort aan dat de activiteiten in de industrie zich in de afgelopen jaren snel hebben verbreed. Service is even belangrijk geworden als het product dat wordt gemaakt. De traditionele scheiding tussen industrie en dienstverlening vervaagt daardoor. De industriële onderhoudsdienstverlening is een innovatieve sector, steeds meer hightech en kennisintensief. Het is een groeimarkt. Bovendien is industrieel onderhoud een belangrijk instrument om de concurrentiekracht te versterken, betoogde de FME-CWM-voorzitter.

Die ontwikkeling rechtvaardigt volgens Kamminga een eigen brancheorganisatie voor professioneel industrieel onderhoud. De Vereniging FME-CWM heeft in het afgelopen jaar van harte meegewerkt aan de totstandkoming van de vereniging PROFION die als belangrijke taak ziet de gezamenlijke belangen te behartigen bij de overheid van de bedrijven in de onderhoudssector en de mensen die er werken.

Na zijn inleiding gaf Jan Kamminga - samen met de eerste voorzitter van Profion, de heer ir. R.G. van Groenewoud het officiële startsein voor de nieuwe brancheorganisatie.

Vereniging FME-CWM, T. van der Maas, 079 - 353 13 67, tma@fme.nl, mevrouw S. de Jongh, 079 - 353 11 99, 06 - 52 362 345, sjo@fme.nl