Gemeente Assen


Energy Valley biedt Assen kansen

Assen, 27 april 2005

De gemeente Assen gaat deelnemen aan de stichting Energy Valley. De stichting is een gezamenlijk initiatief van overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven om de energieactiviteiten in Noord-Nederland te begeleiden en versterken. Energy Valley geeft een impuls aan de plaatselijke economie, werkgelegenheid en kennisinfrastructuur. De gemeenteraad zal bij de behandeling van de voortgangsnota 2005 nog wel 41.500,- beschikbaar moeten stellen voor de deelname.

Energy Valley richt zich op de ontwikkeling van duurzame energie, de uitbouw van de kennisinfrastructuur en het stimuleren van energiegerelateerde bedrijfsactiviteiten. De stichting maakt het Assen mogelijk de economische positie te versterken. Deelname aan Energy Valley sluit aan bij het gemeentelijke beleid, waarvan onder meer LED (Liberalisering Energiemarkt Drenthe) en het streven HBO-opleidingen naar Assen te halen - als exponent van Assen Koerst - deel uitmaken. Energy Valley biedt Assen de kans op deelname aan diverse projecten, zoals het toepassen van microwarmtekrachtkoppeling bij de bouw van nieuwe woningen, het rijden op aardgas door het openbaar vervoer en het wagenpark van overheden, het ontwikkelen van een HBO-opleiding op het gebied van energie(management) en het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken naar de toepassing van groen aardgas binnen bedrijven. Deelname aan Energy Valley biedt kansen aan lokale bedrijven voor diverse projecten in de energiesector.

Voor Energy Valley zijn de Gasunie en de NAM belangrijke dragers. Samen met hen, de provincie en in Assen actief zijnde marktpartijen zal de gemeente projecten nader uitwerken, dan wel in uitvoering brengen. Daarbij zal ook worden gekeken naar de economische kansen die Energy Valley oplevert voor het nationaal stedelijk netwerk Groningen-Assen. Met de deelname van de gemeente aan de stichting wordt de (bestuurlijke) vertegenwoordiging in diverse organen van Energy Valley mogelijk.

Energy Valley is inmiddels opgenomen in diverse rijksnota's, waaronder de nota 's Ruimte en Pieken in de Delta. Ook in het rapport van de Adviesgroep Waddenzeebeleid is Energy Valley aangemerkt als een belangrijk instrument om de noordelijke economie te versterken. De stichting kan een beroep doen op het Waddenfonds dat bedoeld is om de duurzame en economische ontwikkeling van het noorden te stimuleren.