Provincie Noord-Holland

27-4-2005

Onderwerp

MER-Commissie positief over project Waterlands Wonen

Marcel van Kanten

De Commissie Milieu Effect Rapportage heeft met waardering kennis genomen van de Cultuurhistorische Verkenning Bouwen voor Waterland 2020. Het rapport levert volgens de Commissie een inspirerende basis op voor de komende Streekplanuitwerking Waterlands Wonen door specifiek aanbevelingen te geven voor locaties en bouwvolumes bij alle kernen in Waterland. Daarmee heeft de provincie naar het oordeel van de Commissie MER een uniek project gestart.

Voor de woningbouwopgave van maximaal 6000 woningen in de regio Waterland tot 2020, wordt het streekplan Noord-Holland Zuid verder uitgewerkt. Dit Uitwerkingsplan Waterlands Wonen stelt de provincie Noord-Holland op in samenwerking met het Intergemeentelijke Samenwerkingsorgaan Waterland en de acht Waterlandse gemeenten. Het streven is om 3000 woningen in bestaand stedelijk gebied te realiseren en daarnaast 3000 woningen via uitleglocaties. In de gemeente Edam-Volendam is de Zuidpolder reeds aangewezen als uitleglocatie voor circa 1050 woningen.

De Commissie MER bevestigt de conclusies uit de Integrale Toets Waterlands Wonen dat vanuit de invalshoek natuur en water bezien, woningbouw makkelijker te realiseren is in de droogmakerijen dan in de veenweidegebieden. En dat daarentegen het bouwen in de droogmakerijen eerder ten koste gaat van levensvatbare landbouwbedrijven.

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers is verheugd over het positieve advies van de commissie MER: Gedeputeerde Staten (GS) gaan nu de Cultuurhistorische Verkenning als uitgangspunt nemen voor het bepalen van de uitleglocaties in de regio Waterland. GS zullen daarbij de zoekgebieden in het streekplan Noord-Holland-Zuid, de regiovisie van het Intergemeentelijke Samenwerkingsorgaan Waterland, de Integrale Toets Waterlands Wonen en het advies van de Commissie MER betrekken. De besluitvorming over het concept-Uitwerkingsplan wordt verwacht in juni 2005. Voordat GS tot besluitvorming overgaan wordt eerst een maatschappelijke consultatie gehouden.

Aanbevelingen commissie MER

De Commissie MER adviseert de provincie onder meer om niet uitsluitend uit te gaan van de rangorde van mogelijke bouwlocaties die uit de Integrale Toets naar voren komen. Ook moeten voorstellen van afzonderlijke gemeenten op hun eigen merites worden beoordeeld. Daarnaast verdient het aanbeveling volgens de Commissie locaties waarvan de positieve mogelijkheden in de Integrale toets mogelijk zijn onderbelicht, als provinciale pilot verder te onderzoeken.

Verder stelt de Commissie vast dat kwaliteitsborging in het vervolg van het project essentieel is. Echter verwacht zij dat een Beeldkwaliteitsplan hiervoor niet voldoende is. Ook een natuurtoets, een watertoets en een toets in het kader van het Verdrag van Malta zullen in de vervolgfase van het project een rol spelen.