Gemeente Capelle a/d IJssel

Schenkel Schoon

Logo IVB

Op vrijdag 22 april werd er een grote schoonmaakactie gehouden in Schenkel. Bewonersondersteuning Capelle aan den IJssel organiseerde de actie, in samenwerking met Com·wonen en de gemeente. De bewoners uit Schenkel konden zelf aangeven welke plekken in de wijk extra schoongemaakt moesten worden.

Schoonmaak in Schenkel

Foto Roel Dijkstra

In augustus 2004 ging in de Florabuurt het project Schenkel voor alle leeftijden van start. Door het inzetten van bewonersondersteuning worden bewoners meer bij elkaar en hun buurt betrokken. Uit een in oktober 2004 gehouden enquête blijkt dat bewoners de vervuiling van de wijk als het belangrijkste knelpunt beschouwen. Dit kwam ook naar voren tijdens de ontmoetingsactiviteiten die door de bewonersondersteuners werden georganiseerd. Daarom werd deze schoonmaakactie opgezet. Gedurende de rest van het jaar wordt door de bewonersondersteuners in Schenkel extra aandacht besteed aan het onderwerp vervuiling.

Thuis

De gemeente Capelle aan den IJssel vindt het belangrijk dat bewoners zich thuis voelen in hun stad. Bij het creëren van een prettige leefomgeving heeft de gemeente een belangrijke rol, net zoals de politie, woningbouwcorporatie en andere organisaties. Minstens zo belangrijk is de rol van de Capellenaar zelf. Om zich thuis te voelen in Capelle, moeten bewoners betrokken zijn met elkaar, maatschappelijke organisaties en andere sociale verbanden in de stad. Met een duur woord heet dat sociale cohesie.

Alleen burgers zelf kunnen de sociale cohesie in hun stad daadwerkelijk veranderen. De gemeente vindt de sociale samenhang in de wijk erg belangrijk en heeft daarom besloten bewoners een handje te helpen. Voor het project Thuis in Schollevaar-Oost wordt al vanaf 1 maart 2004 gebruik gemaakt van een bewonersondersteuner. Sinds augustus 2004 heeft de gemeente voor de rest van Capelle drie bewonersondersteuners aangesteld. Deze bewonersondersteuners houden zich bezig met het betrekken van bewoners bij hun omgeving. Dit doen zij in vier projecten: Ondersteuning WOPs, Buurtbemiddeling, Trefbuurten Middelwatering en Schenkel voor alle leeftijden. Deze projecten zijn onderdeel van het gemeentelijk Integraal Veiligheidsbeleid.