Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO SNS Reaal Groep
27-04-2005

Afgelopen maandag heeft de CNV Dienstenbond een akkoord bereikt over de nieuwe CAO voor SNS Reaal Groep. Na een proces van meer dan tien maanden waarin veel problemen de kop opstaken kunnen wij u eindelijk een resultaat voorleggen. Gezien de inhoud en de vergelijking met andere CAOs in de Financiële Dienstverlening leggen wij u dit resultaat ter stemming voor. Hieronder geven wij aan hoe het proces is verlopen en geven wij een overzicht van de belangrijkste punten.

Pas in juni 2005 zijn de onderhandelingen gestart en werden al snel doorkruist door de Kabinetsplannen en de daartegen gerichte acties van de CNV Dienstenbond. Na het Najaarsakkoord werden de onderhandelingen weer voortgezet. Al snel bleek dat SRG een andere in onze ogen onjuiste- interpretatie van dit akkoord had. SRG hield vast aan de uitleg dat het totaal aan uitkering bij ziekte over twee jaar gerekend nooit meer mag bedragen dan 170% van het laatst verdiende loon. De CNV Dienstenbond is van mening dat het eerste jaar in ieder geval 100% moet worden betaald. Wanneer de zieke werknemer reïntegratie activiteiten ontplooit zou hij ook in het tweede jaar in totaal 100% betaald moeten worden. Uiteindelijk heeft de CNV Dienstenbond SRG van haar visie op het Najaars akkoord kunnen overtuigen en is een dergelijke afspraak in de CAO opgenomen.

De tweede kuil in de weg was de door SRG gewenste verzelfstandiging van het pensioenfonds. SRG was van mening dat vanwege boekhoudkundige regels het pensioenfonds op afstand moest worden gezet. Verder mocht het geen toegezegde pensioenregeling meer zijn, maar een collectieve beschikbare premieregeling. SRG was bereid om 10 jaar lang een premie van 20,85% te betalen, ongeacht wat er met het pensioenvermogen zou gebeuren.

De CNV Dienstenbond vond de premie te laag, de termijn te lang en te weinig mogelijkheden voor zeggenschap in het fonds. De CNV Dienstenbond is een tegenstander van een collectief beschikbare premieregeling omdat de risicos van de pensioenregeling enkel bij de werknemers komt te liggen en niet bij beide partijen. Volgens SRG vragen boekhoudregels om een collectief beschikbare premieregeling. Omdat deze regels van grote invloed zijn op de winst en verliesrekening van SRG begrepen wij de problemen van SRG. Na uitvoerige besprekingen en onderhandelingen is er een compromis bereikt. De premie zal gedurende 5 jaar 21,5% bedragen. Na die vijf jaar zal de premie opnieuw bepaald worden. Voorts zijn er afspraken tussen CAO-partijen over het monitoren van de gang van zaken in het fonds en is er een afspraak gemaakt over het indexatiebeleid.

Verder is overeengekomen dat besparingen door de invoering van de nieuwe pensioenwetgeving worden ingezet voor een pensioenopbouw. Dit kan betekenen dat het opbouwpercentage verhoogd wordt naar 2,25% en dat de franchise zo laag mogelijk wordt. Op die manier kan meer pensioen worden opgebouwd. Het meerdere kan dan gebruikt worden om de pensioenleeftijd te verlagen. Een eventueel restant dat buiten de fiscaal toelaatbare grenzen valt kan worden aangewend voor de levensloopregeling.

Partijen hebben afgesproken om op korte termijn te spreken over de invoering van een nieuwe pensioen- en levensloopregeling per 1 januari 2006.

De hoofdlijnen van het resultaat:

* De looptijd van de nieuwe CAO is van 1 juni 2004 tot 1 januari 2006;

* Het salaris wordt op 1 juni 2005 met 2% verhoogd;
* Bij voldoende reïntegratie-inspanningen wordt ook in het tweede ziektejaar 100% van het laatstverdiende salaris doorbetaald. Dat geldt ook voor medewerkers van wie reïntegratie door de aard van de ziekte niet meer te verwachten is;

* Binnen zeer strikte kaders wordt het Pensioenfonds van SRG verzelfstandigd;

* Alle besparingen door de nieuwe Pensioenwetgeving worden direct weer aangewend voor een nieuwe Pensioenregeling. Partijen gaan op korte termijn besprekingen voeren over de nieuwe regeling;
* SRG verhoogt de werkgeversbijdrage van EUR 9.08 naar EUR 12,00;

De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat treft u hier aan.

De gezamenlijke bonden houden over dit resultaat de volgende informatiebijeenkomsten:

10 mei in SRG in Den Bosch
11 mei in SRG in Utrecht
19 mei in SRG in Alkmaar

De bijeenkomsten beginnen om 16.00 uur.

Bijgaand treft u het stemformulier aan. Wilt u het formulier vóór 1 juni 2005 terugsturen? Wij adviseren u goede nota te nemen van het resultaat en onze bijeenkomst te bezoeken alvorens u tot stemmen overgaat. Wij zouden het op prijs stellen wanneer u op de bijeenkomsten aan uw bestuurder kenbaar maakt dat u als lid van de CNV Dienstenbond aanwezig bent.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl