Waterschap Vallei & Eem

Waterschapsbestuur stelt vergoedingsregeling vast voor waterberging

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft vorige week de vergoedingsregeling voor wateroverlast in waterbergingsgebieden vastgesteld. De regeling is naar aanleiding van de inspraak nauwelijks veranderd. Hier en daar zijn de kaarten iets aangepast en is de regeling verduidelijkt. Ruim 110 agrariërs kunnen al in 2005 een vergoeding voor gewasschade ontvangen voor in totaal 450 hectare landbouwgrond met de toekomstige functie waterberging. Daarvoor moeten ze nog dit jaar de overeenkomst ondertekenen. Naast de jaarlijkse vergoeding voor gewasschade, keert het waterschap ook een eenmalige vergoeding voor de waardedaling uit.

Waterschap Vallei & Eem heeft de afgelopen jaren het watersysteem in de Gelderse Vallei behoorlijk verbeterd. Dat gebeurde onder andere door stuwen te automatiseren. Nu het klimaat verandert, komen er steeds vaker hevige regenbuien voor waardoor laaggelegen gebieden blank komen te staan. Dat is nodig om vooral stedelijke gebieden te vrijwaren van wateroverlast. In het gebied van Waterschap Vallei & Eem zijn er op drie plaatsen langs het Valleikanaal waterbergingsgebieden nodig. In totaal gaat het om zo'n 650 hectare, waarvan 450 hectare agrarische gronden met ruim 110 eigenaren. Het gaat om het Binnenveld (het agrarische gebied tussen Wageningen, Veenendaal, Rhenen en Ede), Asschat/Voskuilen bij Woudenberg/Leusden en de Schammerpolder bij Leusden/Amersfoort. Ook in het verleden kwamen deze gebieden bij hevige regenval geregeld tijdelijk blank te staan. Het waterschap verwacht dat er weinig maatregelen nodig zijn om de aangewezen gebieden als waterbergingsgebied in te richten. Plaatselijk zullen bijzondere natuurgebieden van kades worden voorzien. Ook bij bebouwing kunnen maatregelen nodig zijn..

Het eerste waterschap

Waterschap Vallei & Eem is het eerste waterschap dat agrariërs op deze wijze een schadevergoeding toekent. De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de grootte en de ligging van het perceel (wel of niet bij de boerderij) en de frequentie waarmee het overstroomt. Het gaat om praktisch alleen maar graslandpercelen. De schadevergoeding geldt niet voor gebieden met een natuurfunctie of een recreatiefunctie. Nu het Algemeen Bestuur de regeling heeft vastgesteld, kunnen de betrokken agrariërs al voor 2005 een vergoeding ontvangen. Het waterschap wil met de betrokken agrariërs overeenkomsten voor 30 jaar afsluiten. Na vijf jaar wordt de hoogte van de vergoeding voor gewasschade opnieuw bekeken.

Hoogte vergoeding varieert

Het waterschap hanteert een tabel met de uit te keren vergoedingen voor de drie gebieden. De vergoeding voor de waardedaling varieert van EUR 1000,- (voor een hectare grond ver van de boerderij in het Binnenveld, die eens in de 50 tot 100 jaar blank komt te staan) tot EUR 6.250 voor een hectare grond in het Binnenveld die gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar overstroomt.
Naast de eenmalige schadevergoeding voor de waardedaling, krijgt de eigenaar jaarlijks een vergoeding voor gewasschade. Een eigenaar van een perceel grasland in een waterbergingsgebied dat vaker dan een keer per jaar onder water komt te staan, krijgt EUR 308 per hectare per jaar als vergoeding. Als een perceel grasland eens per 50 tot 100 jaar onder water komt te staan, krijgt men jaarlijks een schadevergoeding van ruim EUR 3,- per hectare. De kosten van de regeling zijn voor de komende 30 jaar geraamd op EUR 1,2 miljoen.

Bestemmingsplannen

De waterbergingsgebieden in het gebied van Waterschap Vallei & Eem liggen in zeven gemeenten: Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Veenendaal, Wageningen, Ede en Rhenen. Deze gemeenten moeten de functie waterberging uiterlijk in 2007 opnemen in hun bestemmingsplannen. De provincie Utrecht heeft de gebieden al in het streekplan opgenomen en de provincie Gelderland doet dat binnenkort.

Brief en bezoek

Alle agrariërs krijgen eind mei een brief van het waterschap waarin staat om welk gebied het exact gaat, een toelichting en een model-overeenkomst. Daarna maakt het waterschap een afspraak om de regeling en de overeenkomst door te spreken en toe te lichten. Als een agrariër nog dit jaar besluit om de overeenkomst te tekenen krijgt hij ook over 2005 een vergoeding voor de gewasschade. Het waterschap sluit met de individuele agrariërs contracten af voor 30 jaar. De pachters moeten door de eigenaar schadeloos worden gesteld. Als er sprake is van erfpacht, sluit het waterschap zowel met de eigenaar als met de erfpachter een overeenkomst af.

Persbericht 2005/07 d.d. 26 april 2005