Waterschap Vallei & Eem

Vissterfte in vier vijvers langs Koningslaan in Soest

Door werkzaamheden aan het rioolstelsel is vijf dagen lang rioolwater via een overstort in vier vijvers langs de Koningsweg in Soest terechtgekomen. In totaal gaat het om ongeveer 30.000 kubieke meter vervuild water. De gemeente mag jaarlijks maximaal 10.000 kubieke meter water via de overstort op de vijvers lozen. Dat staat in de vergunning die de gemeente van het waterschap heeft gekregen. Het waterschap deelt daarom een bestuurlijke waarschuwing aan de gemeente Soest uit en maakt een proces-verbaal op. In het proces-verbaal staat de geconstateerde overtreding uitgebreid beschreven. De Officier van Justitie bepaalt de sanctie.

Overstorten zijn nodig als er heel veel regenwater in het riool komt. Rioolstelsels raken dan tijdelijk vol en kunnen het water niet meer aan. Dat gebeurt bij stelsels waar afvalwater en regenwater in hetzelfde riool terechtkomt. De gemeente Soest was juist bezig om het rioolstelsel om te bouwen tot een gescheiden stelstel, waardoor overstorten minder vaak in werking treden. Een gescheiden stelstel voert het regenwater gescheiden van het afvalwater af. Door de werkzaamheden was een deel van het rioolstelsel afgesloten. Daardoor is een enorme hoeveelheid vervuild water via de overstort in de vijvers terechtgekomen. Voor het afbreken van het vuil uit het water is veel zuurstof nodig. Die wordt uit het water onttrokken. Daardoor ging het water stinken. Door zuurstofgebrek kwamen veel vissen in de problemen en is vissterfte opgetreden. Het waterschap vindt dat de gemeente niet voldoende heeft gelet op de gevolgen van het afsluiten van het riool.

Oorzaak

De problemen zijn veroorzaakt door het afsluiten van een deel van het rioolstelsel door werkzaamheden aan het riool. Het gaat om de vijver langs de Koningsweg bij de wijk Klaarwater aan de noordwestkant van de Koningslaan. En drie vijvers ten zuidwesten van de Koningslaan ter hoogte van de wijk Overhees. De gemeente en de aannemer hebben niet voorzien dat de gevolgen van deze maatregel zo desastreus zouden zijn voor veel vissen. Vorige week zijn een aantal grotere vissen op advies van het waterschap naar andere vijvers in de omgeving overgebracht. Het waterschap heeft speciale apparatuur die registreert wanneer overstorten in werking treden en hoeveel water overstort. Bij het aflezen van de geregistreerde gegevens werd snel duidelijk dat de overstort de bron van de vervuiling is. De meters zijn in het riool ingebouwd.

Oplossing

Vorige week meldde een lid van de plaatselijke visvereniging dat er problemen waren met de waterkwaliteit in de vijvers langs de Koningslaan. Vissen hapten naar lucht en er was stankoverlast. Het waterschap heeft gelijk actie ondernomen en zuurstof in één van de vijvers gepompt. In de andere vijvers heeft de gemeente schoon zuurstofrijk water gepompt en gespoten.
De gemeente probeert het vuile water in de vijvers via het rioolstelsel af te voeren en te verversen. Ook heeft de gemeente de dode vissen opgeruimd. Dagelijks controleert de gemeente of er nog dode vissen in het water drijven. Het waterschap hoopt dat er door deze maatregelen snel weer voldoende zuurstof in het water zit, waardoor verdere vissterfte wordt voorkomen.

Gevolgen

Het waterschap heeft de afgelopen dagen regelmatig zuurstofmetingen gedaan om eventuele verbeteringen te volgen. Er is zoveel vuil water in de vijvers terechtgekomen dat de waterkwaliteit voorlopig slecht zal blijven. Het waterschap onderzoekt of aanvullende maatregelen nodig zijn om het herstelproces te versnellen. Daarbij wordt met name op de waterbodem gelet. Het kan zijn dat er zoveel vuil op de bodem ligt dat de waterkwaliteit slecht blijft. Het waterschap verwacht dat het langere tijd zal duren voordat het ecosysteem weer stabiel is. Het kan zijn dat er zoveel vuil op de bodem ligt dat de waterkwaliteit slecht blijft. Daarnaast zal mogelijk door het voedselrijke water het kroos in de vijvers kunnen toenemen. Dat vertraagt het totale herstelproces.
Omdat de gemeente de voorschriften uit de vergunning heeft overtreden, krijgt ze een bestuurlijke waarschuwing. Het waterschap stelt een rapport met daarin de feiten en bevindingen (proces-verbaal) op. De Officier van Justitie bepaalt of de gemeente wordt gestraft en wat de strafmaat is.

Persbericht 2005/07 d.d. 26 april 2005