VVD



Nieuws

27 apr 2005 - Ook lagere overheden moeten
meedoen met slag om minder regels?

Niet alleen de Rijksoverheid, maar ook gemeenten, provincies en zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) moet meedoen in de slag om minder regels. Dat stelt VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot vandaag in het debat over de vermindering van de administratieve lasten. Ook wil Aptroot een onderzoek naar de vereenvoudiging van de Prijzenwet.

De vermindering van administratieve lasten opgelegd door de rijksoverheid, zijn al jaren een strijdpunt van de VVD. Hoewel het kabinet dit onderwerp voortvarend oppakt, merkt de ondernemer nog maar weinig van een reductie van deze lasten. De VVD wil daarom ook dat het totale pakket aan voorstellen tot vermindering dat klaarligt tot aan 2007, snel wordt uitgevoerd.

Volgens Aptroot is het ook de taak van lagere overheden om te werken aan minder regels. ,,In de praktijk zijn ondernemers vaak zeer ontevreden over de overheden, waaronder gemeentes. Ik vind het tijd voor een bredere aanpak en vindt dat het kabinet bindende reductieafspraken moet maken met bijvoorbeeld de VNG, provincies en ZBO's zoals de Voedsel- en Warenautoriteit en de arbeidsinspectie."

Ook stelt het liberale Kamerlid voor om één organisatie te vormen van Stichting Reprorecht, Buma-Stemra en Videma. Daarnaast wil Aptroot een onderzoek naar de Prijzenwet. Ondernemers zijn nu verplicht om hun prijzen weer te geven per 'standaardeenheid', zoals kilo's. Een winkelier mag daarom bijvoorbeeld paprika's niet per stuk prijzen, of mandarijnen per tien. Dit is behalve eenvoudiger voor de winkelier, ook prettiger voor de consument, vindt Aptroot.

Daarnaast wil Aptroot dat het kabinet een tweetal, al eerder aangenomen moties, per direct uitvoert. Het gaat dan om de afschaffing van de verplichte advertentie in de Staatscourant na deponering van de jaarrekening en om de afschaffing van het verplicht aanleveren van statische bedrijfsgegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

27 april 2005